Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie blijft erbij dat de driejarige vervaltermijn voor het indienen van tuchtklachten tegen een notaris moet worden losgelaten. Volgens hem kan het loslaten van de vervaltermijn een oplossing bieden voor de gevallen dat de klager een meer dan drie jaar oude klacht indient, maar hem de overschrijding van de klacht niet verweten kan worden. Dat antwoordt Teeven op vragen van de Eerste Kamer.
In oktober 2013 heeft de Tweede Kamer de wijziging op de Wet op het notarisambt (Wna) aangenomen. Hierin staat een hardheidsclausule bij de vervaltermijn voor het indienen van een klacht. In principe moet een klacht worden ingediend binnen drie jaar na het ontvangen van de stukken. Door de nu aanhangige wetswijziging wordt het echter mogelijk om ook na drie jaar nog een klacht in te dienen.
Eerste Kamerlid Schouwenaar wilde bij de behandeling in de Eerste Kamer weten welke omstandigheden hebben geleid tot deze gewijzigde opvatting. Teeven zegt daarover dat de tuchtrechter een strikte uitleg van de vervaltermijn hanteert. Teeven vindt dat onwenselijk. Hij schrijft: ‘Het stellen van een termijn is vanuit een oogpunt van rechtszekerheid nuttig en nodig omdat de notaris niet tot in lengte van jaren moet kunnen worden achtervolgd met onderzoeken over zijn handelen. Daar staat echter tegenover dat het onwenselijk is wanneer een notaris die – achteraf gezien – evident en soms zelfs opzettelijk tuchtwaardig heeft gehandeld een tuchtzaak kan ontlopen als gevolg van het feit dat de klager op het moment van kennisname van de gedraging redelijkerwijs niet op de hoogte kon zijn van het tuchtwaardige karakter ervan.’
Ook de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft vraagtekens gezet bij de gewijzigde bepaling. Volgens de beroepsorganisatie leidt deze bepaling tot een onevenredige verzwaring van de positie van de notaris, zonder dat gebleken is dat de huidige vervaltermijn structureel tot problemen leidt. Om dat te onderzoeken, wilde de KNB dat de staatssecretaris deze bepaling niet in werking zou laten treden. Teeven gaat niet in op dat verzoek.