Een 26-jarige (ex)rechtenstudente uit Den Haag die haar cijferlijst had vervalst, is door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken. Ook bleek ze te hebben gefraudeerd met een bedrijfseconomie-opdracht die zij maakte aan de Erasmus Universiteit. “Ik zag geen andere uitweg meer. Het voelde aan als een diploma of de dood.”
De studente stapte over van de Erasmus Universiteit naar de Universiteit Leiden om een bachelor rechtsgeleerdheid en notarieel recht te volgen, meldt het Leidse universitaire weekblad Mare. Ze diende een vervalste cijferlijst in om bepaalde vrijstellingen te krijgen. Volgens haar lijst had ze 36 vakken gehaald, terwijl dit er in werkelijkheid 20 waren. Op de lijst stond tevens een vervalste handtekening van een medewerker van de Erasmus Universiteit.
Tijdens de rechtszitting bleek dat de oud-studente met psychologische problemen en angsten kampt. Een rechtendiploma behalen stond voor haar gelijk aan een uitweg om te ontkomen aan haar problemen. Nu ze onder behandeling is van een psycholoog, hoopt ze haar rechtenstudie alsnog af te maken in Utrecht of Amsterdam. Ze zegt al stage te lopen bij een advocatenkantoor, waar men echter geen weet heeft van haar problemen. De rechter zei tijdens de zitting haar toekomst als jurist somber in te zien.
Het Openbaar Ministerie stelde in de formulering van de strafeis de problemen van de studente in te zien, maar ‘dit praat haar gedrag niet goed. Het is heel ernstig dat iemand die jurist wil worden valsheid in geschrifte pleegt.’ De officier van justitie eiste een werkstraf van 120 uur; de rechter maakte hier vanwege haar blanco strafblad 60 uur van, wel een voorwaardelijke celstraf toegevoegend aan de strafmaat. “Ik ben er niet gerust op dat u niet weer de fout in gaat. Als het weer misloopt, draait u de bak in.”
Examencommissie deed aangifte
De examencommissie propedeuse en master rechtsgeleerdheid had zelf aangifte tegen de studente gedaan. In de woorden van voorzitter Arthur Elias mocht de studente hier niet zomaar mee weg komen: “Dit is niet wat spieken of zoiets. Het is misdadig handelen.” Het was de studente bijna gelukt om met de vervalste lijst haar bachelorbul te behalen. Ze liep tegen de lamp toen ze met dezelfde lijst de vrijstellingen voor haar master probeerde te verkrijgen.
Een woordvoerder van de Universiteit Leiden stelt in Mare dat er jaarlijks vier tot vijf keer per jaar aangifte wordt gedaan tegen een student vanwege dergelijke fraude met diploma’s of cijferlijsten. De rechtenfaculteit in Leiden deed één keer eerder aangifte, in 2003, toen bleek dat een studente iemand anders onder haar naam tentamens liet maken.