General counsels ervaren minder werkdruk, maar maken meer overuren en verdienen gemiddeld 12.154 euro per maand. Dat blijkt uit de General Counsel NL Benchmark Survey. Opvallend: mannelijke general counsels verdienen door de bank genomen meer dan hun vrouwelijke tegenhangers.
Het tweejaarlijkse onderzoek werd afgelopen zomer wederom gedaan door General Counsel Netherlands (GCN): de beroepsorganisatie voor eindverantwoordelijke bedrijfsjuristen in Nederland zoals general counsels, chief legal officers en hoofden juridische zaken. Volgens GCN heeft een kwart van alle general counsels in Nederland deze keer meegewerkt aan de survey. De organisatie noemt de resultaten up-to-date en ‘zeer representatief’.
Gedaald, maar fors gestegen
Uit deze resultaten blijkt onder meer dat vrouwelijke general counsels minder verdienen dan de mannen: gemiddeld 11.900 euro bruto per maand, tegenover een gemiddelde van 12.379 euro. Ook blijkt dat het aandeel vrouwelijke general counsels in Nederland is gedaald sinds 2020 – van 46 naar 44 procent -, maar fors is gestegen ten opzichte van de 31 procent in 2016. Ook is de gemiddelde leeftijd – 48 – met een jaar gestegen sinds de laatste survey in 2022, en is tachtig procent van de Nederlandse general counsels tussen de veertig en zestig jaar.
Verder werkt het gros – 95 procent – van de general counsels op full-time basis, is negentig procent werkzaam bij een bedrijf met meer dan honderd fte en het merendeel bij bedrijven met meer dan duizend fte. Over het algemeen zijn general counsels loyaal aan hun werkgever en positie: de helft werkt langer dan zes jaar voor dezelfde firma. Ongeveer een derde (28 procent) is zelfs langer dan tien jaar werkzaam in dezelfde functie – een lichte stijging van één procent ten opzichte van 2020.
Werkdruk en overwerk
Vergeleken met 2020 ervaren echter minder general counsels hun werkdruk als (zeer) zwaar: zestig procent tegenover 75 procent twee jaar geleden. Het aantal gemaakte overuren is wel gestegen de afgelopen twee jaar. In 2022 werden gemiddeld veertien overuren gemaakt per week, in 2020 waren dat er nog tien.
De belangrijkste verantwoordelijkheid voor general counsels was dit jaar corporate governance. Meer dan tachtig procent had de leiding hierover bij een bedrijf. Compliance wordt daarna gezien als de belangrijkste taak (69 procent), gevolgd door legal operations (inclusief legal tech). Tevens valt op dat general counsels zich steeds meer bezighouden met arbeidsrecht, reputatiemanagement en ESG (Environmental, Social, and Governance).
Externe hulp
Tweederde van de general counsels (61 procent in 2020) verwacht dat in de aankomende twee jaar nieuwe techtools op (vrij) grote schaal worden ingezet. Nochtans stelt twaalf procent geen gebruik te maken van nieuwe technologie op de afdeling om de dienstverlening te verbeteren – de grootste groep (46 procent) stelt enigszins actief technologie in te zetten.
Vooral software voor elektronische handtekeningen, contract management-systemen en applicaties voor corporate data zijn populair. Aan dit soort legal tech-tools zijn tachtig procent van de general counsels bereidt zes tot dertig procent van hun totale budget te spenderen.
Tot slot is 93 procent van de general counsels betrokken bij het aannemen van externe juridische dienstverleners. Belangrijk, want juridische afdelingen schakelen steeds vaker hulp in van buitenaf vanwege capaciteitsproblemen en toenemende wet- en regelgeving, volgens de survey. Bij de uiteindelijke keuze voor een juridische dienstverlener zijn voor general counsels vooral ‘waar voor je geld’, kennis van de sector en praktisch en duidelijk advies belangrijk.