De advocaat-generaal in Den Bosch heeft woensdag in hoger beroep een geldboete van 200 euro geëist tegen advocaat Erik Thomas uit Breda die een politieman zou hebben beledigd met de term sukkel. Thomas gebruikte de term tijdens een getuigenverhoor door de politieman bij de rechter-commissaris in het kader van een drugszaak. Dat laat het OM weten in een persbericht.
Een toevoeging als ‘sukkel’ heeft in zijn algemeenheid de strekking een ander in zijn eer en goede naam aan te tasten, stelde de advocaat-generaal. ‘Die strekking is er zeker indien een politieman tijdens een verhoor bij de rechter-commissaris in bijzijn van een aantal advocaten “sukkel” wordt genoemd.’ Dat de advocaat de agent sukkel heeft genoemd is door de rechter-commissaris in het proces-verbaal van het getuigenverhoor opgenomen. Daarmee kan er wat het OM betreft worden vastgesteld dat er is beledigd.
De politieman deed aangifte tegen de advocaat. Het OM besloot in eerste instantie niet te vervolgen. De politieman diende daarop een klacht in bij het gerechtshof. Deze artikel 12-procedure resulteerde in een bevel van het hof om de advocaat alsnog te vervolgen.
Van strafrechtelijke immuniteit voor advocaten, zoals aangevoerd door de verdediging, kan geen sprake zijn, aldus de advocaat-generaal. ‘Dit is een rechtsfiguur die de wetgever niet kent, niet geregeld heeft en ook niet gewild heeft. Als een officier van justitie zich tijdens een rechtszitting schuldig zou maken aan belediging, kan ook hij daarvoor strafrechtelijk worden vervolgd.’ Hetzelfde geldt voor een verdachte die zich beledigend uitlaat tegenover een van de procespartijen. De advocaat-generaal: ‘Er is mijns inziens geen goede reden te bedenken waarom een advocaat als procesvertegenwoordiger van strafvervolging uitgesloten zou moeten worden, terwijl een dergelijke immuniteit niet geldt voor de procespartijen zelf.’
De rechtbank verklaarde Thomas eerder schuldig, maar legde hem geen straf op. Thomas ging daartegen in hoger beroep. De advocaat-generaal vordert nu bevestiging van het vonnis van de rechtbank, met uitzondering van de schuldigverklaring zonder strafoplegging.
De uitspraak volgt naar verwachting over twee weken.