Strafrechtadvocaten zetten komende maandag 11 november hun protest tegen de dreigende bezuinigingen op de rechtsbijstand kracht bij door te gaan staken. Dit gebeurt op initiatief van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA). Update 6/11: ook asieladvocaten zullen staken en bereiden een bijeenkomst voor op Schiphol.
De advocaten zullen maandag geen zittingen bezoeken of op andere manieren cliënten bijstaan. Voor de Amsterdamse rechtbank staat in de loop van de dag een ludieke bijeenkomst gepland. Details hierover volgen nog. De deelnemende strafrechtadvocaten vrezen schending van de rechten van hun cliënten; die kunnen in het vervolg pas later aansprak maken op gefinancierde rechtshulp, als hun voorarrest wordt verlengd. Onder hen bevinden zich bekende strafpleiters als Nico Meijering Bénéficte Ficq, Peter Plasman en Jan Vlug.
Ook voorzien de advocaten financiële problemen voor advocatenkantoren als vergoedingen in strafzaken inderdaad met dertig procent dalen. Die tarieven gaan wat Teeven betreft van ruim honderd naar zeventig euro per uur.
De NVSA en enkele andere advocatenverenigingen zeiden eerder al te vrezen voor meer onterechte veroordelingen als de plannen van Teeven doorgaan. De Tweede Kamer-commissie Veiligheid en Justitie debatteert op donderdag 14 november over de geplande bezuiniging van 85 miljoen euro op de rechtsbijstand.
Reactie Raad voor de Rechtspraak
In een reactie laat de Raad voor de Rechtspraak weten dat rechters in het geval van een staking door strafrechtadvocaten verzoeken om uitstel van een rechtszaak op de gebruikelijke manier behandelen, met meeweging van alle belangen. De raad zegt begrip te hebben voor de zorgen van advocaten, maar ‘had liever gezien dat zij een protestactie hadden georganiseerd waar rechtzoekenden niet door worden gedupeerd.’
“De Rechtspraak heeft een eigen verantwoordelijkheid bij het bewaken van de voortgang van strafprocessen”, aldus een verklaring van de raad. “Behalve de belangen van verdachten (die in geval van een staking van strafrechtadvocaten dus niet worden vertegenwoordigd), hebben ook slachtoffers en andere benadeelde partijen belangen. De rechter moet en zal die wegen. Het kan dus gebeuren dat een rechter een verzoek om aanhouding afwijst. In dat geval gaat de zaak door en wordt er gerekend op de aanwezigheid van alle procespartijen.”
Strafrechtadvocaten Bénédicte Ficq, Peter Plasman en Jan Vlug waren dinsdagavond te gast bij Pauw en Witteman om te vertellen waarom zij meedoen aan de staking: