Advocaten van Stibbe hebben om de schrapping van een FIOD-accountant verzocht. De accountant moet zich vandaag verantwoorden voor de Accountantskamer. Er is kritiek geuit op zijn rol in de zaak-Castor, waarover het OM onlangs zei dat zij structureel het verschoningsrecht heeft geschonden.
De accountant in kwestie zou als landelijk coördinator tuchtrecht bij de FIOD regelmatig accountants, notarissen en advocaten voor de tuchtrechter hebben gesleept. Toch nam hij het volgens het FD zelf ook niet altijd heel nauw met de regels. Dat betoogden de advocaten van Stibbe onlangs tijdens een zitting bij de Accountantskamer.
Volgens de advocaten heeft de accountant het beroepsgeheim van de advocaten geschonden in verband met het onderzoek naar Box Consultants. Dat langlopende strafrechtelijk onderzoek werd deze maand nog geseponeerd, nadat het OM had erkend dat ze in de zaak het verschoningsrecht hadden geschonden. Ook zeiden ze dat er ‘fouten zijn gemaakt’ door ‘achteraf bezien onjuiste keuzes’. Het voortzetten van de strafzaak was volgens het OM niet meer realistisch.
Deze schendingen van het verschoningsrecht kwamen boven water door Stibbe, waarna rechtszaak na rechtszaak volgde. Hierbij spande het advocatenkantoor onder meer een kort geding aan tegen het OM en de Staat, die daarbij werden bijgestaan door Pels Rijcken.
Onzorgvuldig gehandeld
In het voorjaar van 2022 oordeelde de rechtbank in Den Bosch in het voordeel van de advocaten en stelde dat de Nederlandse staat onzorgvuldig had gehandeld door vertrouwelijke e-mails te gebruiken in het fraudeonderzoek naar Box Consultants.
Volgens Stibbe-partner Daan Doorenbos, Die Box Consultants bijstond, was Fiod-coördinator Ron Dohmen de persoon die ‘de initiator van het schandaal’ was. Hij voerde vorige week aan dat Dohmen vertrouwelijke e-mails van Doorenbos en zijn cliënt in handen kreeg, en deze las en daarna zelfs gebruikte in een tuchtprocedure tegen Doorenbos. Hiermee schond hij op ‘zeer ernstige wijze’ het verschoningsrecht. Daarom moet hij door de tuchtrechter geschrapt worden, aldus Doorenbos.
Civielrechtelijke procedures
Deze tuchtrechtelijke procecure staat los van de civielrechtelijke procedures die Stibbe nog heeft lopen tegen de Staat. Deze zullen ook worden voortgezet, omdat deze worden gevoerd ‘in het belang van de bescherming van het verschoningsrecht’.
In 2021 kreeg Dohmen al een dubbele berisping in dezelfde zaak. De verwachting is dat de tuchtrechter over twaalf weken uitspraak doet in deze nieuwe zaak.