Na Leiden en Utrecht gaat de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) ook een numerus fixus instellen voor de opleidingen Nederlands Recht en Fiscaal Recht. De Universiteitsraad vraagt zich af wat er overblijft van de toegankelijkheid van het onderwijs als deze trend zich voortzet.
Rendementsverhoging
Volgens rector magnificus prof. Dr. Steven Lamberts is het instellen van de numerus fixus door Leiden en Utrecht een aanleiding geweest om ook een beperkte instroom te overwegen. Men voorkomt zo het risico overspoeld te worden met studenten die elders zijn afgewezen. De hoofdreden voor het invoeren van de numerus fixus op de EUR is de invoering van een nieuw onderwijsprogramma dat tot rendementsverhoging moet leiden. Dit programma met kleinschalig onderwijs kan volgens Lamberts alleen slagen bij een vaste instroom en een goede afstemming van de capaciteit op de faculteit.
Unilocatie
Leiden stelt komend jaar opnieuw een numerus fixus in voor naar alle waarschijnlijkheid 800 eerstejaarsstudenten. Daarvan bestaat het grootste deel uit studenten Rechten en het andere deel uit Criminologie. Dit wordt nog wel aangevuld met studenten Notarieel recht en Fiscaal recht, waar geen numerus fixus voor geldt. Leiden heeft een totaal van ongeveer 1100 studenten als je de studenten van de Engelstalige masterprogramma’s en de uitwisselingsprogramma’s erbij optelt.
De faculteit heeft uitgerekend dat dit het aantal studenten is dat precies in het gebouw past. “Méér studenten toelaten zou betekenen dat we locaties moeten gaan bijhuren, en dat is iets wat we beslist niet willen. Juist die unilocatie in het Kamerlingh Onnes Gebouw heeft ons hoog op de ranglijsten geplaatst, zowel in de studenttevredenheid als in de diverse onderwijsvisitaties die we gehad hebben. En daar willen wij natuurlijk graag blijven”, aldus decaan Carel Stolker. Bovendien met dit aantal blijft de universiteit bij één van de grote faculteiten horen.
Selectie
De reden in Leiden om een numerus fixus in te stellen was om de instroom van studenten hanteerbaar te houden. De faculteit hanteert hiernaast de regel dat wanneer er meer dan 800 studenten zich gelijk aanmelden, zij een mogelijkheid van selectie heeft. “Voorlopig is dat nog niet het geval, maar het zou kunnen zijn dat zoiets in de komende jaren mogelijk wordt.” Volgens Stolker is het zo dat faculteiten feitelijk Bindend Studie Advies (BSA)-studenten aan het rondpompen zijn. “Op zich weet ik nog niet of dat heel erg is. Een student die elders een BSA heeft gekregen heeft twee voordelen: hij of zij is kennelijk heel gemotiveerd, en weet inmiddels hoe het niet moet.”
Stolker is van mening dat het denkbaar is dat op enig moment ook de twee Amsterdamse rechtenfaculteiten zullen volgen. Dan zou de hele Randstad een ‘stop’ op het aantal rechtenstudenten hebben. Rekening moet ook worden gehouden met dat er ook nog goed lopende HBO-rechtenopleidingen zijn. “We worden nog een ‘nation under lawyers’!”