De ellenlange werkdagen die stagiairs maken in de Londense City, hebben mogelijk een dodelijk slachtoffer geëist. Volgens Britse media had de deze week in zijn studentenflat dood gevonden Duitser Moritz Erhart (21) achter elkaar drie dagen van 21 uur doorgewerkt bij Bank of America Merrill Lynch. Hij liep er een stage van zeven weken en zat in zijn zesde week.
Ook al moet de exacte doodsoorzaak van Erhart middels een autopsie nog worden vastgesteld, de discussie in Engeland over extreem lange werkdagen voor stagiairs bij banken en advocatenkantoren is weer in alle hevigheid opgelaaid. Werkdagen van 15 uur of langer zijn vrij normaal voor de ambitieuze jongelingen in het zakendistrict van Londen. Bij zakenbanken zijn werkweken van 70 tot 100 uur niet uitzonderlijk, inclusief werktijd in het weekend.
Bank of America heeft zich onthouden van commentaar over het aantal uren dat Erhart of andere stagiairs per dag werken. Volgens collega’s op blogs en in de media was er ‘niemand die hard en ijverig werkte als Erhart.
In het NRC komt Bart Jan van ‘t Hoff, van werving- en selectiebureau Ebbinge & Company aan het woord over de kwestie. Hij constateert dat extreme werktijden ook in Nederland waarneembaar zijn. “Bedrijven zijn sterk hiërarchische organisaties. Je moet er enorm competitief zijn, er is stikveel onderlinge concurrentie. Dat wordt graag uitgebuit door werkgevers. Je redt het simpelweg niet als je niet hard genoeg werkt.”