Het Amsterdamse advocatenkantoor SOLV start met een nieuw samenwerkingsverband voor zelfstandige advocaten: SOLV Samen. Advocaten die zich aansluiten werken onder de vlag van SOLV, maar voor eigen rekening en risico. Het is – voor zover wij weten – voor het eerst dat een bestaand advocatenkantoor op deze manier werkt aan uitbreiding. Christiaan Alberdingk Thijm: “Het is efficiënter om goede advocaten in onze niche aan ons kantoor te binden dan elkaar fel te beconcurreren.”
Door Lucien Wopereis
Advocaten die zich willen aansluiten, dienen minstens zeven jaar ervaring te hebben als IT-, media- of IE-advocaat. In september zullen de eerste gesprekken met kandidaten plaatsvinden. SOLV mikt erop dan één of twee advocaten aan zich te binden, later zouden er nog vier moeten volgen.
Alberdingk Thijm legt uit hoe SOLV Samen gestalte heeft gekregen. “Wij zien al jarenlang dat veel advocaten in onze niche, mediarecht, IT, telecom en intellectueel eigendomsrecht, voor zichzelf beginnen. Er komt dan heel veel op je af: je moet de back office organiseren, je moet aan acquisitie doen en het inhoudelijke werk moet natuurlijk ook gedaan. Sluit je je bij ons aan, dan maak je gebruik van de al bestaande kantoororganisatie en een al bestaand merk. Dat scheelt veel werk en veel kopzorgen.”
Advocaten kunnen in de constructie met SOLV bovendien veel flexibeler werken, een wens van velen. Dan gaat het bijvoorbeeld over moeders of vaders met kinderen, die flinke ervaring hebben opgedaan bij een groot kantoor. Die advocaten willen inhoudelijk mooi werk blijven doen, maar wel op de momenten dat het hen uitkomt. SOLV biedt desgewenst een werkplek, maar de aangesloten advocaten kunnen ook vanuit huis werken.
Het is voor SOLV vooral een manier om beter inzicht en meer aanwezigheid te krijgen in de markt, zegt Alberdingk Thijm. “De aan te sluiten advocaten gaan natuurlijk ook naar netwerkbijeenkomsten, en doen actief aan acquisitie voor ons merk. Door verenigde krachten krijgen we meer massa.”
Percentage van de omzet
Voor wat, hoort wat. Advocaten die zich aansluiten betalen een percentage van de omzet aan SOLV voor de kantoorkosten. Als ze werk verrichten in opdracht van SOLV – omdat de eigen advocaten het werk tijdelijk even niet aankunnen – doen ze dat voor een wat lager tarief, en als ze klanten krijgen via SOLV, dan betalen ze een courtage. Wel zijn de advocaten vrij om hun eigen tarieven te bepalen, al kan Alberdingk Thijm zich voorstellen dat ze daarbij wel in een bepaalde bandbreedte moeten opereren. “Maar het is zeker denkbaar dat een aangesloten advocaat meer verdient dan wij, bijvoorbeeld omdat hij heel erg goed is in acquisitie.”
Waar sommigen misschien moeite mee zullen hebben: SOLV heeft – onder meer om de kwaliteit te kunnen waarborgen – inzicht in de dossiers van de aangesloten advocaten, en ook diens omzet. Omgekeerd is dat niet het geval. “Daar moet je inderdaad tegen kunnen”, zegt Alberdingk Thijm.
De kans op conflict of interest neemt met de komst van nieuwe advocaten weliswaar toe, maar volgens Alberdingk Thijm is dat risico niet zo groot, ook omdat cliënten er vandaag de dag flexibeler mee omgaan. “Cliënten bepalen steeds vaker per zaak met wie ze in zee zullen gaan. Het maakt ze dan vaak niet uit dat ik eerder tegen ze geprocedeerd heb in een zaak op een ander rechtsgebied. Dan geven ze een waiver, en je kunt aan de slag. Maar je zult inderdaad wat vaker een conflict check moeten doen.”
Er hebben zich inmiddels al veel mensen gemeld bij SOLV. Een aantal om hun enthousiasme voor het idee kenbaar te maken, maar ook de eerste kandidaten. “Mensen vinden het heel erg bij deze tijd passen, en ook bij ons, als echte netwerkorganisatie.”