Sidney Smeets is twee weken na zijn beëdiging opgestapt als Tweede Kamerlid voor D66. De partij kondigde woensdag een onderzoek naar hem aan na meldingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook keert Smeets niet meer terug bij Spong advocaten; het kantoor waar hij werkte als advocaat.
Foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz
D66 maakte donderdagavond bekend dat Smeets (45) zijn ontslag als Kamerlid heeft ingediend. Hij wil naar eigen zeggen ‘voorkomen dat het aanzien van de Kamer en het belang van de partij schade wordt toegebracht’. “Daarom heb ik, na overleg met Sigrid Kaag, de Kamervoorzitter laten weten dat ik per direct mijn zetel ter beschikking stel en terugtreed als Kamerlid. Deze stap doet mij pijn. Ik vond het ongelooflijk eervol om Kamerlid te mogen zijn. Het was helaas maar van korte duur.”
Fractievoorzitter Sigrid Kaag geeft aan het besluit van Smeets ‘ten volle’ te steunen. “De afgelopen dagen hebben verschillende jonge mensen uit de lhbti-gemeenschap hun verhaal gedaan. Dat laat voor mij zien dat er nog een wereld te winnen is als het gaat om de persoonlijke vrijheid en veiligheid van mensen. Ik vind het belangrijk dat we in Nederland de komende tijd werken aan een veiliger omgeving voor lhbti’ers, die in sommige situaties kwetsbaar zijn. Ook mijn partij wil en zal daaraan een bijdrage leveren.”
Smeets is nog ingeschreven als advocaat. Hij werkte voor de Tweede Kamer-verkiezingen meer dan tien jaar bij Spong Advocaten, waar hij veel zedenzaken behandelde en vaak slachtoffers bijstond van homofoob geweld. De advocaat zal echter niet terugkeren bij het advocatenkantoor van topadvocaat Gerard Spong, zo meldt een persbericht van het kantoor.
Toen duidelijk werd dat Smeets een Kamerzetel zou behalen, beëindigde hij per 1 mei zijn dienstverband. Spong spreekt verder van ‘een drama‘ en zegt te zijn geschrokken. Hij heeft Smeets niet op non-actief gesteld, maar geeft aan dat Smeets dat ‘min of meer zelf heeft gedaan doordat hij met ziekteverlof is.’ Ook zegt Spong geen signalen te hebben opgepikt van grensoverschrijdend gedrag van Smeets.
‘Complimenteuze’ berichten
De privéberichten die Smeets aan verschillende jongens heeft gestuurd, dateren al van maanden of zelfs enkele jaren geleden, ver voordat hij zich kandideerde voor het Tweede Kamerlidmaatschap. Hij stond op plek achttien van de kandidatenlijst van D66 en werd met het verkiezingsresultaat van 24 zetels dus ruimschoots gekozen. In zijn portefeuille zaten onder meer uit Justitie en asiel- en migratiezaken.
Enkele jonge mannen zeiden op Twitter dat zij nog minderjarig waren toen zij ‘complimenteuze’ direct messages kregen van Smeets (‘mooie profielfoto!’ of ‘Je hebt te veel kleren aan’). Hij stuurde volgens een van hen liever een privébericht, want een openbare reactie onder een tweet zou vooral ‘domme reacties van extreemrechtse figuren’ uitlokken. “Ik weet dat je vaak contact zoekt met minderjarige jongens die net uit de kast zijn op Twitter,” zegt een van hen, die overigens zelf geen berichten van Smeets kreeg. “En nog meer verhalen. We hebben het zelfs geprobeerd aan te kaarten bij je partij.”
Eerste melding op 31 maart
D66 deed woensdagmorgen een schriftelijke reactie uit, waarin partijvoorzitter Anne-Marie Spierings zei dat er al op 31 maart een bericht was binnen gekomen over ‘mogelijk ongewenst gedrag’ van Smeets, eveneens daterend uit de periode voor zijn kandidatuur als Tweede Kamerlid. “De melder had dit niet zelf ervaren, maar zei namens anderen te spreken,” aldus Spierings. “Sinds dat moment is er meermaals contact geweest met de melder om meer informatie te krijgen.”
Volgens Spierings heeft zij hierop met fractievoorzitter Sigrid Kaag ‘een indringend gesprek’ gevoerd met Smeets. De nieuwe berichten van dinsdagavond waren reden voor D66 ‘om opnieuw het gesprek met hem aan te gaan’ en een onderzoek te laten doen door een intern onderzoeksteam. Dit interne onderzoek gaat overigens gewoon door, ongeacht het terugtreden van Smeets.
Fractieleider Kaag onderstreepte eerder dat er binnen D66 ‘geen ruimte is voor grensoverschrijdend gedrag’. “D66 stelt duidelijke normen aan hoe mensen binnen onze partij zich dienen te gedragen. Daarom nemen we deze berichten zeer serieus. Daarbij is zorgvuldigheid gepast, voor de persoonlijke veiligheid van eenieder die betrokken is. Als de bevindingen van het interne onderzoeksteam daar aanleiding toe geven, zullen we onmiddellijk vervolgstappen zetten.”
‘Niet mijn intentie’
Smeets zelf had het in zijn reactie van woensdag niet over normen, maar wel over gedragingen ‘binnen de wetten die in Nederland gelden’. “Ik schrik van de berichten die over mij zijn verstuurd. In sommige berichten lees ik dat mensen contact met mij als ongewenst hebben ervaren. Dat vind ik zeer naar, want dat was niet mijn intentie. Ik heb me naar mijn beste weten altijd gedragen binnen de wetten die in Nederland gelden. Ik snap heel goed dat de partij dit serieus oppakt. Dat steun ik zeer en vanzelfsprekend werk ik mee aan alles wat van mij wordt gevraagd.”
Eind vorig jaar stelde D66 nog een extern onderzoek in na beschuldigingen van seksuele intimidatie binnen de partij. De aanleiding was een anonieme blog waarin een vrouw schreef over invloedrijke D66’ers die ‘zich veelvuldig storten op stagiaires en vrouwen met ambitie binnen de partij’. Het onderzoek leverde negen meldingen op, maar geen bewijs van seksuele intimidatie of machtsmisbruik.