Shell heeft zijn verzameling global preferred advisers hevig uitgedund, van tweehonderdvijftig naar slechts zes wereldwijd actieve advocatenkantoren, meldt The Lawyer. Per 1 mei zijn Allen & Overy, Baker & McKenzie, Clifford Chance, Eversheds, Norton Rose Fulbright en Reed Smith de uitverkorenen.
Het vernieuwde legal panel is aangesteld voor een periode van vier jaar, hoewel in mei 2018 de tarieven opnieuw geëvalueerd zullen worden. De zes verkozen global firms adviseren Shell in alle mogelijke rechtsgebieden en in alle jurisdicties wereldwijd, hoewel het leeuwendeel van de werkzaamheden zal worden verricht vanuit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Per advocatenkantoor stelt Shell één vaste contactpersoon aan: de relationship general counsel.
Het ‘global panel’ beschikt in enkele jurisdicties wel over ondersteuning in de vorm van twaalf ‘local panels’, die uit drie tot vijf plaatselijke advocatenkantoren zullen bestaan. Daarbij hebben de in-house advocaten van Shell nog wel de vrijheid om ‘off panel’ te gaan en pitches uit te schrijven voor specifieke opdrachten.
De in Canada gestationeerde associate general counsel Gordon McCue leidde de zes maanden in beslag nemende panel review, hierin geadviseerd door de vorig jaar aangestelde prijsanalist Vincent Cordo (overigens afkomstig van geselecteerd kantoor Reed Smith). “The goal of the new panel is to align our interests better with our law firms and put in place a partnership with them that adds value both ways,” aldus McCue over het doel van de jongste panel review.
Wereldwijde aanwezigheid was een van de vereisten, evenals de bereidheid tot het bieden van Alternative Fee Arrangements (AFA’s), door legal director Donny Ching ook wel omschreven als ‘appropriate fee arrangements’. Verder speelde de manier waarop kantoren omgaan met data privacy en cybersecurity een belangrijke rol bij de keuze van de preferred advisers, evenals de beschikbaarheid van ‘advice hotlines’ voor korte vragen zonder dat direct de teller gaat lopen.
Vervolgens vroeg McCue het in-house team van Shell om ieders ervaringen met de diverse juridische partners op tafel te leggen, plus gegevens over hoe vaak er überhaupt een beroep op hen werd gedaan. Hierna was het de beurt aan advocatenkantoren om te pitchen via een online veiling, waarbij zij die bereid waren AFA’s aan te bieden beslist een streepje voor hadden.
Sinds enige tijd huurt Shell juridische diensten uitsluitend nog in met behulp van AFA’s, wat de oliemaatschappij geen windeieren legt. Het bedrijf gaf in 2014 naar verluidt 20% minder uit aan externe juridische kosten dan het jaar ervoor. Vorig jaar werd prijsanalist Vincent Cordo aangesteld, die als missie meekreeg om de juridische kosten per jaar met negen miljoen euro omlaag te brengen.