Sdu heeft de lancering van GenIA-L aangekondigd. In tegenstelling tot andere openbare AI-tools, zoals ChatGPT, biedt GenIA-L betrouwbare antwoorden met bronvermelding voor de beroepsgroep, wat volgens het bedrijf resulteert in aanzienlijke tijds- en efficiencywinst.
Het moederbedrijf, Lefebvre Sarrut, introduceerde GenIA-L vorig jaar op de Spaanse en Franse markten. De tool, ontwikkeld in samenwerking met honderden juristen, fiscalisten en AI-experts, is gevoed met een verzameling juridische en fiscale documenten en bronnen. Na de lancering in Nederland gaat Sdu de AI-tool verder ontwikkelen in samenwerking met vijf launching partners. Deze launching partners, waaronder Visser & Visser, HLB Witlox Van den Boomen, Mazars, Houthoff en AKD, zullen samen met Sdu’s eigen AI-experts bepalen hoe GenIA-L nog meer kan bijdragen aan het optimaliseren van juridisch-fiscale werkprocessen.
GenIA-L versnelt het zoekproces voor informatie voor juridische en fiscale professionals, waardoor zij direct volledige antwoorden op onderzoeksvragen krijgen, gebaseerd op betrouwbare bronnen. Dit stelt hen in staat om efficiënter tot de kern van de zaak te komen en vermindert het risico op het missen van belangrijke informatie.
Werkdruk en personeelstekort
Niels Bergers, manager Rechtsorde, en Evelien Verhage, productmanager NDFR bij Sdu, benadrukken de werkdruk en het personeelstekort binnen de juridische en fiscale beroepsgroep. Ze stellen dat GenIA-L een grote stap voorwaarts is in het vereenvoudigen van het zoekproces, waardoor professionals sneller en gemakkelijker toegang krijgen tot relevante informatie.
In vergelijking met meer algemene AI-tools, zoals ChatGPT, waarschuwt Sdu dat juristen en fiscalisten het risico lopen om misleid te worden door onjuiste en onvolledige informatie. GenIA-L richt zich specifiek op juridisch- en fiscaal relevante databases en documenten, met bronvermelding van gevalideerde juridische bronnen, waardoor de betrouwbaarheid en bruikbaarheid van de verkregen informatie gewaarborgd zijn.
Bergers en Verhage benadrukken nog het belang van de interactie tussen AI en juridische professionals, waarbij GenIA-L fungeert als een slimme digitale research-assistent die helpt bij het oplossen van complexe zaken en actuele kennis van het Nederlands recht direct toepast. Ze geloven sterk in de kracht van deze synergie om de efficiëntie in de juridisch-fiscale sector te vergroten.