Ook dit jaar werden er weer prijzen voor de Legal Woman of the Year en Upcoming Talent uitgedeeld tijdens de uitreiking, die plaatsvond bij de Hoge Raad. Het evenement, dat vrouwelijk juridisch talent in de schijnwerpers zet, werd gecombineerd met een symposium, ‘Female Inspiration’.
Foto boven: v.l.n.r. Lisa van Dord, Hermine Voûte, Anoeska Narain, Saskia Laseur, Marije Ozinga en Mariebelle Timmermans
Het aantal aanmeldingen was “indrukwekkend”, de nominaties “overweldigend”. Het was de taak van de jury om uit al deze kandidaten zes finalisten te kiezen, drie voor elke categorie. De finalisten waren uiteindelijk in de categorie Upcoming Talent Mariebelle Timmermans (NautaDutihl), Lisa van Dord (De Brauw Blackstone Westbroek) en Marije Ozinga (Dentons). Saskia Laseur (Van Doorne), Hermine Voûte (Loyens & Loeff) en Anoeska Narain (Just Eat Takeaway.com) streden om te titel Legal Women of the Year 2023.
Veel namen uit de Zuidas dus, al bleek tijdens de pitches die alle finalisten moesten houden dat diversiteit en inclusie wel degelijk hoog in het vaandel staat. Zo spreekt Timmermans over een stichting die zij oprichtte voor een meer diverse juridische sector, zet Van Dord zich in voor projecten waarbij commerciële advocaten kunnen werken op toevoegingsbasis en maakt zich Ozinga zich sterk door te publiceren op het gebied van gelijke behandelingswetgeving.
Meer inclusieve en diverse juridische markt
Niet alleen bij de ‘jonkies’ van de Upcoming Talent award stond inclusie hoog in het vaandel, ook de meer ervaren finalisten van de Legal Woman of the Year Award droegen ieder op hun eigen manier bij aan het creëren van een meer inclusieve en diverse juridische markt. Zo opende Saskia Laseur haar speech met de woorden: “Als notaris en bestuurder en toezichthouder moet ik mensen verbinden. Juist nu is daar ongelooflijk veel behoefte aan. Het recht verbindt, en het recht is van ons allemaal.” Door verschillende nevenfuncties aan te grijpen en zo veel mogelijk ‘in de maatschappij te staan’ hoopt Laseur het verschil te kunnen maken. “De wereld heeft behoefte aan meer vrouwelijk leiderschap,” eindigde haar korte pitch.
Ook Hermine Voûte en Anoeska Narain grepen in hun pitch terug op het belang van vrouwelijk leiderschap binnen juridisch Nederland. Voûte – die zichzelf een ‘zesvinker’ noemt – en Narain – die juist aangaf vroeger in haar omgeving geen carrièrevrouw te hebben gezien – benoemden het belang van mensen in de professionele omgeving die hen als vrouw hebben gesteund, en hoe zij ‘empathie en gelijkwaardigheid’ inzetten in hun manier van leidinggeven.
Terechte winnaars
De winst was uiteindelijk voor upcoming talent Mariebelle Timmermans en Saskia Laseur. Volgens de jury is Timmermans de terechte winnaar omdat zij vanuit commissies en haar eigen stichting Lequal werkt aan een divers, multicultureel juridisch landschap; iets dat volgens haar – en de jury – leidt tot meer creativiteit in de sector. Laseur ging er met de Legal Woman of the Year award vandoor, volgens de jury omdat zij ‘vrouwelijk talent op kantoor de ruimte geeft’, en ook tijdens de coronaperiode ‘de verbinding een boost heeft gegeven’.
De middag werd, naast de pitches en uitreiking van de awards, gevuld met sprekers uit verschillende branches. Zo werd er gesproken door Ilona Wolffram-van Doorn, griffier bij de Hoge Raad, Angela Maas, hoogleraar cardiologie voor vrouwen en Ilze Smit, van FNV voor Vrouwen.