Terwijl men zich in het westen druk maakt om het nog te lage percentage vrouwen in top- en partnerposities, is men in Saoedi-Arabië nu zo ver dat vrouwen überhaupt als advocaat mogen verschijnen in de rechtszaal. Het Saoedische ministerie van Justitie heeft dat bekendgemaakt. Vanaf komende maand mogen vrouwen daarnaast ook mannelijke cliënten vertegenwoordigen en hun eigen kantoor runnen.
In het Koninkrijk hebben vrouwen het niet gemakkelijk; ze mogen niet autorijden, stemmen, hoge politieke posities bekleden of de deur uitgaan zonder mannelijke begeleiding. Dat is voor grote westerse kantoren echter nooit een belemmering geweest om zich er te vestigen of er zaken te doen.
Met de recente bekendmaking gaat de positie van vrouwen dus echter wel vooruit. Het ministerie van Justitie gaat toestaan dat vrouwen op precies dezelfde manier als advocaat kunnen werken als hun mannelijke collega’s. Het was vrouwen voorheen zelfs verboden de rechtszaal te betreden. Koning Abdullah heeft bovendien besloten dat vrouwen zouden moeten kunnen stemmen bij de verkiezingen van 2015.
Aanvankelijk was voorgesteld dat vrouwen nog altijd speciale gesloten kantoren zouden moeten hebben, alleen vrouwelijke cliënten zouden mogen vertegenwoordigen en zaken niet direct in de rechtbank zouden mogen bepleiten. Maar de commissie die het voorstel beoordeelde ging voorbij aan de scheiding der seksen en besloot dat mannen en vrouwen het recht op dezelfde manier moeten kunnen beoefenen.
In 2010 werd het Saoedische advocates al toegestaan cliënten in familierechtzaken te vertegenwoordigen in de rechtbank. Tot die tijd mochten vrouwen alleen achter de schermen werken.