De Raad voor de Rechtsbijstand (RvR) heeft advocaten en mediators opgeroepen om zich aan te melden voor gesubsidieerde rechtsbijstand aan Groningse gaswinningsgedupeerden. Door een subsidieregeling die straks ingaat kunnen de gedupeerden zich dan kosteloos laten bijstaan.
De oproep is noodzakelijk omdat voor de uitvoering van de subsidieregeling, die binnenkort met terugwerkende kracht geldt vanaf 1 juli, advocaten en mediators nodig zijn. De RvR polst middels de oproep dus animo voor de regeling. Daarbij roept de Raad nadrukkelijk ook advocaten en mediators op ‘buiten de noordelijke provincies’ om zich te melden voor bijstand.
Kosteloze bijstand
De regeling van de RvR is speciaal voor eigenaren van een gebouw die te kampen hebben met schade als gevolg van gaswinning en gasopslag in Groningen en de directe omgeving. Zij kunnen met de regeling een advocaat of mediator inschakelen voor bijstand bij onder andere het indienen van een zienswijze op een schaderapport van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), of bij de afwikkeling van de schade door het IMG.
Ook is bijstand door een mediator mogelijk in verschillende trajecten en fases – zowel op initiatief van een eigenaar als van een advocaat – en kan daarnaast een bouwkundig of financieel adviseur worden ingeschakeld. Verder gelden voor de regeling voor de gedupeerde eigenaren geen inkomens- en vermogenseisen, en is er geen eigen bijdrage verschuldigd.
Voorwaarden en vergoeding
Voor advocaten en mediators die willen deelnemen zijn bepaalde voorwaarden opgesteld in afstemming met de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) en de Mediatorsfederatie Nederland (MfN). Zo geldt voor advocaten bijvoorbeeld dat ze ingeschreven moeten staan bij de Raad, of bereid zijn om zich in te schrijven.
Daarnaast moeten zij minimaal twee jaar geregistreerd staan in het rechtsgebiedenregister van de Orde op het gebied van bestuursrecht of omgevingsrecht. Mediators dienen – naast eveneens een inschrijving bij de Raad – onder meer minimaal drie jaar ingeschreven te staan bij de MfN.
De basisvergoeding voor rechtsbijstand door advocaten bedraagt veertig punten per fase. Daarbovenop zijn toeslagen mogelijk, zoals bijvoorbeeld een onkostenvergoeding per zaak. Mediators maken aanspraak op een vergoeding van twintig punten per fase en hebben tevens recht op een onkostenvergoeding per zaak.
Meer informatie en aanmeldingsformulieren zijn terug te vinden op de website van de RvR.