Pels Rijcken heeft Jan-Willem Prakke en Anneke van Zanen-Nieberg (foto) per 10 oktober benoemd tot leden van de raad van commissarissen (RvC). Met de benoemingen is de driekoppige RvC van het kantoor nu compleet. Eerder werd namelijk Mijntje Lückerath-Rovers al tot voorzitter van de RvC benoemd.
Lückerath-Rovers werd in juli benoemd tot voorzitter van het toezichthoudend orgaan en nam de zoektocht naar de overige leden ter hand. In Prakke heeft zij iemand gevonden die zich op juridisch vlak bewezen heeft, onder meer als juridisch directeur en compliance officer van Royal Schiphol Group. Van Zanen-Nieberg heeft een financiële en bestuurlijke achtergrond bij onder andere de Auditdienst Rijk en in de accountancy. Daarnaast is ze vooral bekend als voorzitter van het NOC*NSF.
Lückerath-Rovers over de nieuwe leden: ‘Met de benoeming van Jan-Willem en Anneke is de RvC compleet. Met dit team hebben we juiste balans gevonden om de vele uitdagingen, onder meer rondom toezicht en governance, verdere invulling te geven en Pels Rijcken zo voorop te laten lopen binnen de juridische sector.’
Blik van buiten naar binnen
Bij Pels Rijcken staan toezicht en governance hoog op de agenda sinds het kantoor vorig jaar in opspraak kwam door de miljoenenfraude van wijlen Frank Oranje – oud-bestuursvoorzitter van en notaris bij Pels Rijcken. Het kantoor werd het onderwerp van diverse onderzoeken, en het instellen van een RvC is een antwoord hierop.
Pels Rijcken wil met de RvC ervoor zorgen dat er ‘professionele en structurele aandacht is voor andere perspectieven, en voor tegenspraak, controle, risk en compliance’, zo meldt het kantoor op de website. Ook wordt daar benadrukt dat alle drie de leden van de RvC van buiten Pels Rijcken afkomstig zijn, waarmee het kantoor wil zorgen voor een onafhankelijke RvC en een ‘blik van buiten naar binnen’.
Breder pakket van maatregelen
Het Financieele Dagblad meldt dat de mogelijkheden om hard in te grijpen beperkt zijn voor de commissarissen van Pels Rijcken. Volgens de krant ligt de advocatuurlijke onafhankelijkheid hieraan ten grondslag. De RvC heeft bijvoorbeeld niet het gebruikelijke recht om bestuurders van het kantoor te benoemen of te ontslaan.
‘Ik heb wel andere bevoegdheden en in het uiterste geval stap ik op als het echt nodig is, dat is niet fijn voor het kantoor. Het is in ieder geval geen rol voor de bühne’, zei Lückerath-Rover afgelopen zomer daarover in het FD. Eerder stelde de voorzitter ook dat ze niet aan het voorzitterschap was begonnen als ze vermoedde dat de RvC ‘slechts van symbolische waarde zou zijn’ of dat er een ’top-down aansturend bestuur’ actief was bij het kantoor.
De RvC maakt ten slotte deel uit van een breder pakket van maatregelen op het gebied van de governance van Pels Rijcken. Zo werd mei 2022 Yolanda Paulissen aangesteld als extern bestuurder en Emmeline van Heukelem werd extern geworven voor de functie van directeur risk & compliance. Daarnaast werd vorig jaar, nadat de fraude aan het licht kwam, besloten tot het afstoten van het notariaat. Dat besluit heeft zich afgelopen zomer voltrokken, waardoor Pels Rijcken nu sec een advocatenkantoor is.