Amsterdamse juridische werknemers boffen: ze hebben relatief veel werkruimte. Met gemiddeld 31,8 vierkante meter per persoon treffen alleen hun collega’s in Brussel en Düsseldorf het beter, zo blijkt uit onderzoek van CBRE. Volgens dit internationale vastgoedadviesbureau koketteren de Mokummers bovendien met hun ruime kantoren in de strijd om juridisch talent.
In vijftien Europese steden heeft CBRE onderzoek gedaan naar de inzet van kantoorruimten. De conclusie? Gemiddeld moet een juridische medewerker in Europa zijn of haar werk verrichten in een pijpenla van 21,6 vierkante meter. De Amsterdammers daarentegen hebben een stuk meer bewegingsruimte. Na Brussel (47,1 vierkante meter) en Düsseldorf (35 vierkante meter) volgt de hoofdstad met 31,8 vierkante meter aan kantoorruimte per werknemer.
Geen kantoortuin
Uit het onderzoek blijkt verder dat de Amsterdamse juridische kantoren zich vastklampen aan een traditionele kantoorindeling. Dat wil zeggen: iedereen zijn eigen vaste werkplek in aparte kamers, en dus geen kantoortuin en flexwerken. Opvallend genoeg is geen enkel Amsterdams kantoor hiervan afgestapt, volgens het onderzoek. Dit in tegenstelling tot andere Europese steden waarbij het merendeel ook een klassieke kantoorindeling hanteert, maar waar óók veranderingen hebben plaatsgevonden.
In het persbericht wordt deze traditionele indeling niet toegeschreven aan het karakter van de juridische sector; die regelmatig als conservatief wordt betiteld, maar aan de aard van het werk. René van Dijk, ‘Director Workplace Strategies & Design’ bij CBRE, stelt in het bericht dat de Amsterdamse kantoren vasthouden aan de klassieke bureauopstelling omwille van het werk dat hun medewerkers doen. “Zij moeten geconcentreerd en ongestoord kunnen werken.”
Wellicht in dezen niet eens zo gek, de advocatuurlijke behouden houding, gezien de meer recente kritiek op de kantoortuin.
War for talent
Goed, je eigen vaste werkplek voor meer concentratie dus. Het hoge aantal vierkante meters aan kantooroppervlakten komt, volgens CBRE, echter ook door de ‘secundaire ruimtes’ in Amsterdam. Hierin is een verandering merkbaar in de gehele sector. Steeds meer Europese kantoren delen hun ruimte zo in dat er plek is voor ontmoetings-, vergader- en teamzalen; ruimtes voor samenwerking en kennisdeling, maar onze hoofdstad loopt in deze ontwikkeling voorop.
CBRE stelt dat dit het gevolg is van ‘strategische werkplekanalyses’. Oftewel: de juridische werkgevers in Amsterdam proberen hun ruimtes zo in te richten dat ze beantwoorden aan de wensen van de werknemers. Volgens CBRE doen de kantoren dit om hun medewerkers te behagen en te behouden, maar ook om de nieuwe generatie juridische knappe koppen aan te trekken. Het adviesbureau concludeert dan ook dat de juridische werkgevers ‘heel bewust’ vastgoed strategisch inzetten in de war for talent.