Ruim veertig procent van de (kandidaat-)notarissen is tijdens het werk weleens bedreigd. In een derde van de gevallen gaat het om schelden, 7% van de respondenten is fysiek bedreigd. Dit blijkt uit een op 7 november gepubliceerd onderzoek van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).
De meeste notariële slachtoffers hebben te maken gehad met verbaal geweld: zo’n 60%. Ook per post of e-mail wordt er aardig wat gedreigd: 30%. Schelden en het niet willen betalen van de rekening komen het meest voor. Zeven procent van de respondenten heeft te maken gehad met fysiek geweld. Hieronder valt dreigen met een wapen, de dood en het wat willen aandoen van naasten. Een enkeling heeft te maken gehad met duwen, slaan, schoppen en spugen.
Bijna 10% van de bedreigde (kandidaat-)notarissen is het afgelopen jaar bedreigd. De meeste bedreigingen vinden plaats in het personen- en familierechtpraktijk: bijna 60%. Op de tweede plaats staat de vastgoedpraktijk.
Van de bedreigde (kandidaat-)notarissen doet 90% geen aangifte bij de politie. Van de 10% die wel aangifte doet, komt het in 20% van de gevallen tot een vervolging.
Aan het onderzoek ‘Dreiging en geweld in het notariaat’ deden ruim duizend (kandidaat-)notarissen mee. Iets meer mannen dan vrouwen reageerden. De meeste respondenten werken op een kantoor dat bestaat uit twee tot vijf notarissen. Het aantal deelnemende notarissen is gelijk aan het aantal kandidaat-notarissen dat meedeed aan de enquête. De meeste deelnemers komen uit de provincie Noord-Holland. Hier werken dan ook de meeste (kandidaat-)notarissen.
Advocatuur
In een onderzoek van het Advocatenblad van maart 2016 gaf bijna driekwart van de 681 deelnemende advocaten aan te maken te hebben gehad met verbaal en fysiek geweld. Bijna 23% van de advocaten – significant hoger dan bij de notarissen – kreeg te maken met de fysieke variant: zij werden bespuugd, geduwd of geslagen. Agressie tegen advocaten lijkt hiermee te zijn toegenomen, concludeerde het Advocatenblad, al doen advocaten zelden aangifte: 80% gaf aan dit niet te doen.