Het is een terugkerend fenomeen: de benoeming van dé Patroon van het Jaar. Waar arbeidsrechtadvocaat Daniël Doolaege vorig jaar deze titel toekwam, is dit jaar Robbert Santifort (Eversheds Sutherland) uitgeroepen tot winnaar tijdens het Jonge Balie Congres.
Foto: Groepsfoto van juryleden, stagiairs en genomineerden (uiterst links: Michael van Basten Batenburg, vierde van rechts: Monica Sonderegger, tweede van rechts: Ferry Weelen), links achteraan Patroon van het Jaar 2023 Robbert Santifort en stagiair Ilham Ezzamouri
De Patroon van het Jaar moet naast ‘uitstekende mondelinge- en schriftelijke communicatieve vaardigheden’ ook het vermogen hebben om ‘adequaat feedback te geven’, staat in het juryrapport. ‘De patroon is integer, stressbestendig en toont betrokkenheid bij de beroepsopleiding van de stagiaire’. Verder moet de patroon – volgens het rapport – onder meer ‘het sociale aspect’ bewaken, en zorgen voor een veilige werkomgeving en juiste work-life balance voor de stagiair.
Unaniem en snel
Aan dit alles voldoet kortom Robbert Santifort, de Patroon van het Jaar 2023. Deze titel is de IE/IT-recht advocaat van Eversheds Sutherland toegekend tijdens het Jonge Balie Congres op donderdag 2 november in Tivoli Utrecht. Santifort is verkozen als winnaar op basis een inhoudelijke beoordeling door de zeskoppige jury. De zes, onder leiding van voorzitter Christ’l Dullaert, gingen daarvoor gesprekken aan met vier van de genomineerde patroons.
De jury kwam ‘unaniem en snel’ tot de keuze voor Santifort. ‘Santifort voldoet aan alle basisvereisten van een goede patroon: betrokken bij de beroepsopleiding, bewaken van te veel ambitie en zoeken naar balans werk-privé, kennis van beroepsopleiding, oog voor commerciële aspecten.’ Volgens de jury is Santifort tevens de meest betrokken patroon, die oog heeft voor persoonlijke omstandigheden en achtergrond.
Daarbij is hij bereid zijn eigen begeleiding aan te passen waar nodig. Als voorbeeld wordt een ski-uitje genoemd, ‘voor velen bepaald geen vanzelfsprekende sportactiviteit’. In het rapport staat opgetekend dat Santifort daarom maatregelen nam: hij sprak kantoorgenoten aan die daar geen oog voor hadden en nam zijn stagiair (en anderen) onder de vleugel tijdens het skiën.
Meest creatief, empathisch en humoristisch
Naast Santifort is Michael van Basten Batenburg (Delissen Martens) benoemd tot de meest creatieve patroon. Hij denkt ‘out of the box’, aldus de jury. Zo gaf hij zijn stagiair onder meer een boek over onderhandelen én het advies om de straat of markt op te gaan om onderhandelingsvaardigheden te leren. Monica Sonderegger is de meest empathische patroon, vinden de juryleden. Ze zorgt voor een goede stagetijd, passend bij de stagiair en niet gedreven door commercie. Zo wijst ze op de mogelijkheid om deels in Brussel stage te lopen bij het kantoor, en verplicht ze tot het opnemen van vrije dagen.
Tot slot heeft de jury Ferry Weelen (Holla advocaten) tot meest humoristische patroon bekroond. ‘Ferry heeft al vele stagiairs begeleid. Hij is een bijzonder veelzijdig, taalkundig – spreekt negen talen – advocaat. Hij leert zijn stagiair onder ander goede manieren tegenover de rechterlijke macht, de wederpartij, maar laat ook ruimte voor de eigen stijl van stagiair.’ De jury stelt dat Weelen ‘Gen Z oprecht probeert te begrijpen’.
De organisatie van de Patroon van het Jaar is een samenwerking van uitzendbureau Le Tableau met organisatieadvieskantoor Kyden en de Stichting Jonge Balie Nederland. De jury bestaat uit juryvoorzitter, mede-initiatiefneemster en oprichter van Le Tableau Christ’l Dullaert, commissaris van Kyden Monique van de Griendt, Oost-Brabantse deken Jan Frederik Schnitzler, winnaar Patroon van het Jaar 2022 Daniël Doolaege, voorzitter Stichting Jonge Balie Nederland Afsoun Daoudi en Lizzy Holtrop – bestuurslid Twentsche Jonge Balie.