2017 is een recordjaar als het gaat om fusies in de Amerikaanse advocatuur: er werden 15 internationale en 102 nationale deals gesloten. Dat meldt Altman Weil’s Merger Line, dat sinds elf jaar de fusies in de Amerikaanse advocatuur bijhoudt. Tot dusver was 2015 het topjaar met 91 fusies.
De grootste fusie van 2017 was die tussen het 500 advocaten tellende Amerikaanse advocatenkantoor Womble Carlyle en het Britse kantoor Bond Dickinson, 580 advocaten groot. In het vierde kwartaal van 2017 slokte de nieuwe combinatie Womble Bond ook nog twee boutiques (Californië en Washington) op.
Van de vijftien internationale fusies komen er zeven voor rekening van het grootste kantoor ter wereld: Dentons. Het Schotse kantoor Maclay Murray & Spens sloot zich aan, net als het Nederlandse Boekel. Verder maken kleinere kantoren in Mexico, Peru, Uganda, Myanmar en Oezbekistan nu deel uit van Dentons.
Ook DLA Piper (het Deense LETT, 150 advocaten en het Portugese kantoor ABBC, 50 advocaten) en Norton Rose Fulbright (Chadbourne & Park, New York, 300 advocaten) waren goed voor enkele grote internationale fusies.
Van de Amerikaanse fusies komt 80% voor rekening van kantoren met een omvang tussen de twee en twintig advocaten. Enkele grotere deals waren die tussen Ballard Spahr (Philadelphia, 500 advocaten) en Lindquist & Vennum (Minneapolis, 136 advocaten) en Saul Ewing (Philadelphia, circa 260 advocaten) en Arnstein & Lehr (Chicago, 140 advocaten).
Als oorzaak voor de fusiegolf wijst Altman Weil op de stagnerende vraag naar juridische dienstverlening en de voortdurende zoektocht naar mogelijkheden om zich van de concurrentie te onderscheiden. Een andere verklaring is het aantreden van een jongere generatie bestuurders van advocatenkantoren, aldus Thomas Clay van Altman Weil. ‘De babyboomers maken nu plaats voor de jongere generatie, en die hebben een heel andere kijk op de wereld. Waren de babyboomers geneigd om op de rem te trappen (‘no way, no how’), bij de nieuwe generatie zie je een grotere bereidheid om samen te gaan met andere organisaties.’