Naast urgente zaken wil de Rechtspraak vanaf 7 april zoveel mogelijk bestuursrecht- en civiele zaken door laten gaan. De Raad voor de Rechtspraak meldt dat de behandeling van meer zaken op afstand mogelijk is nu de voorzieningen voor telefonische en videoverbindingen zijn uitgebreid.
Civiele zaken kunnen bijvoorbeeld op deze manier worden behandeld als partijen het schriftelijk niet eens worden en de rechter oordeelt dat een mondelinge behandeling niet kan wachten tot na 28 april. Het kan dan gaan om kort gedingen, voorlopige voorzieningen, huurzaken, faillissementen, kantonrolzaken en wwz-zaken.
Ook echtscheidingszaken en uithuisplaatsingen kunnen volgens de Rechtspraak doorgaan als ‘de omstandigheden dit toelaten’. In het bestuursrecht gaan onder andere corona-gerelateerde zaken en asiel zaken door. In het strafrecht zullen meer (super)snelrechtzittingen met gedetineerden worden gehouden en andere zaken waarin een inhoudelijke behandeling via ‘telehoren’ of een videoverbinding mogelijk is.
Wel blijven de gerechtsgebouwen tot zeker 28 april gesloten voor publiek. De huidige Algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak is hier te lezen.
De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten riep eerder deze week al op om de gerechtsgebouwen weer geleidelijk en ‘op een verantwoorde manier’ te openen. Dit in het belang van cliënten en de strafrechtpraktijken zelf, die momenteel nagenoeg zonder werk zitten en in financieel zwaar weer dreigen te raken. Zo’n heropening gebeurt kortom niet, en het aantal strafzaken dat doorgaat zal met deze maatregelen nog beperkt blijven.
Een persbericht van de Rechtspraak van donderdag kon op veel kritiek van twitterende (strafrecht)advocaten rekenen. In het bericht stelde de Rechtspraak dat afgelopen week in zo’n 80% van alle zaken (circa 22.000) uitspraak is gedaan. Dit betreft echter bijna uitsluitend uitspraken in zaken die al waren aangebracht en behandeld voor de sluiting van de rechtbanken op 17 maart.