Het kabinet trekt jaarlijks 155 miljoen euro extra uit om capaciteitsproblemen bij de Rechtspraak op te lossen. Het geld moet voornamelijk worden gebruikt voor het aantrekken van nieuwe rechters, personeel en investeringen in digitalisering.
Onder andere door de steeds complexer wordende zaken en het hoge aantal rechters dat de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, is de werkdruk onder rechters hoog. Recent werden door de capaciteitsproblemen nog 1500 rechtszaken geschrapt. Met het extra geld hoopt de Rechtspraak de doorlooptijden te verkorten en extra rechters op te leiden.
“We hebben op dit bedrag al een verschot genomen door onze opleidingscapaciteit te vergroten van tachtig naar 130 plekken per jaar. Die plekken worden op dit moment volledig benut. Het opleiden van nieuwe rechters duurt echter een paar jaar. Het effect van deze investering is dus niet meteen merkbaar, maar op termijn maakt dit een groot verschil”, stelt Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak op Rechtspraak.nl.
Digitalisering en kwaliteitsverbetering
Ook wordt een deel van het geld gebruikt om de Rechtspraak digitaal toegankelijker te maken en de online dienstverlening te verbeteren. Dit zodat de Rechtspraak ook in de toekomst haar rol goed blijft vervullen. Met het geld zal naast vernieuwing ook de ICT-beveiliging een impuls krijgen.
Verder zullen er middelen beschikbaar gesteld worden voor verschillende initiatieven op het gebied van kwaliteitsverbetering. De Rechtspraak moet maatschappelijk effectiever worden en rechters moeten meer tijd en ruimte krijgen om te reflecteren op hun werk.
Tot slot zal een deel van het toegezegde geld gebruikt worden voor de behandeling van zaken die gaan over ondermijnende criminaliteit. Deze zaken zijn in de meeste gevallen complex en er komen veel veiligheidsmaatregelen bij kijken.
Naves: “De roep van de samenleving om paal en perk te stellen aan deze ontwrichtende vorm van criminaliteit is volstrekt begrijpelijk. Maar als de politie en het Openbaar Ministerie hier werk van maken, betekent dat natuurlijk ook dat rechters meer van dit soort complexe zaken moeten behandelen. Het is goed om te zien dat het kabinet aandacht heeft voor de hele strafrechtketen.”
Regeerakkoord
In het regeerakkoord werd al 200 miljoen euro gereserveerd voor de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie. Nu lijkt het ministerie de daad bij het woord te voegen. Naves: “De jaren waarin vooral werd bezuinigd op rechtspraak lijken achter de rug. En dat komt op een goed moment, want onze organisatie staat voor grote uitdagingen op het gebied van doorlooptijden, een te hoge werkdruk en krapte op de arbeidsmarkt.”