De rechtbanken hebben zelden zo weinig faillissementen uitgesproken als in heel 2021, meldt de Raad voor de Rechtspraak. Het ging om circa 2.300 faillissementen, waarvan 1.700 rechtspersonen en 600 natuurlijke personen. Het CBS meldt een ‘historisch laag’ aantal van 1.536 failliete bedrijven.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is dit aantal van 1.536 faillissementen (43% minder dan in 2020, eenmanszaken niet meegerekend) het op een na laagste aantal sinds de start van de meting in 1981. Alleen in 1990 waren er nog minder faillissementen. Een piekjaar was 2013, toen er in een jaar tijd 8.376 bedrijven failliet gingen.
De verdere daling gedurende 2021 is zichtbaar in alle bedrijfstakken, aldus het CBS. Absoluut gezien was de daling van het aantal faillissementen in de handel het sterkst. Daar nam het aantal af van 581 in 2020 naar 289 in 2021, een daling van 292. Verder daalde het aantal faillissementen in de horeca van 235 in 2020 naar 97 in 2021.
Dat in coronatijd minder bedrijven failliet werden verklaard, is volgens het CBS ‘niet los te zien van de noodsteun van de overheid.’ Het bureau voorspelde een jaar geleden al dat het aantal faillissementen laag zal blijven zolang de steunmaatregelen als gevolg van de coronacrisis van kracht zijn.
De Raad voor de Rechtspraak hield dinsdag nog een kleine slag om de arm inzake de aantallen. De genoemde cijfers over 2021 zijn mogelijk nog niet helemaal compleet, omdat aan de rechtbanken nog extra controles uitvoeren op de faillissementscijfers, die daardoor nog licht kunnen veranderen. Daarom wordt nog geen exact aantal genoemd.
De Rechtspraak deed zelf geen onderzoek naar de oorzaak van het lage aantal faillissementen, maar noemt de cijfers ‘opvallend aangezien het als gevolg van de crisis financieel zware tijden zijn voor veel mensen en ondernemingen,’ aldus een bericht van de Rechtspraak over de insolventiecijfers.
Wel is het gewoonlijk zo dat een rechter bij de inhoudelijke beoordeling van een faillissementsaanvraag kijkt naar alle relevante omstandigheden, waaronder de coronacrisis en de daarmee samenhangende economische situatie. Als gevolg hiervan laten rechters op dit moment ondernemingen die in de kern gezond zijn, niet zo snel failliet gaan.