‘Goedkopere alternatieve rechtshulppakketten’ voor rechtzoekenden zullen in de toekomst waarschijnlijk niet zo vaak advocaten ‘vervangen’ als minister Dekker tot nu toe verwachtte. Zulke pakketten blijken duurder te worden dan was ingeschat, aldus een brief van Dekker aan de Tweede Kamer.
Het plan voor alternatieve rechtshulppakketten als onderdeel van het vernieuwde stelsel van gefinancierde rechtsbijstand, was nog niet tot in detail uitgewerkt. Wel was al duidelijk dat de rol van sociaal advocaten in deze pakketten beperkt zou zijn, ten gunste van bijvoorbeeld juristen bij rechtsbijstandsverzekeraars.
Uit nieuwe doorberekeningen van plannen en ‘aannames’ van onderzoeksbureau Significant Public komt naar voren dat ‘een verschuiving naar rechtshulppakketten in mindere mate zal optreden dan eerder ingeschat’, onder meer vanwege hogere kosten dan verwacht. Wel denkt Dekker dat de inzet van zulke pakketten ‘naar verwachting gunstiger uitvalt dan waarvan eerder is uitgegaan. […] De komende periode zal ik me bezinnen op die consequenties’.
Volgens de minister zijn er in de afgelopen maanden met diverse betrokken partijen – waaronder de Orde van Advocaten – kwaliteitscriteria geformuleerd voor een vernieuwd rechtsbijstandsstelsel. Dit traject is bijna afgerond. Daarnaast stelt Dekker meerdere voorstellen van advocaten, mediators, verzekeraars en andere juridische dienstverleners te hebben ontvangen voor pilots, waarvoor hij tien miljoen euro heeft uitgetrokken.
Uit de tot nog toe gemaakte doorrekeningen van de herziening van het rechtsbijstandsstelsel blijkt volgens Dekker dat vergoedingen voor sociaal advocaten op de langere termijn tien tot twintig procent hoger kunnen uitvallen dan in de berekeningen van de commissie Van der Meer in 2017. De komende maanden worden nieuwe doorrekeningen gedaan op basis van Dekkers plannen en recentere cijfers van de Raad voor Rechtsbijstand.