Rechtshulp Zuid Advocaten gevestigd in Brabant en Limburg sluit al haar vijf vestigingen. Ongeveer zestig medewerkers moeten op zoek gaan naar een andere baan. De advocaten die bij de stichting werken willen voor het grootste deel binnen de advocatuur werkzaam blijven, al dan niet door een eigen kantoor te beginnen. Cliënten kunnen hun advocaat hierdoor in de meeste gevallen behouden.
Geen oplossing
De vijf andere Rechtshulpkantoren in Nederland hebben het financieel ook niet makkelijk. Eerder dit jaar moest het kantoor in Dordrecht al zijn deuren sluiten. Het ging al enkele maanden niet goed met Rechtshulp Zuid Advocaten. Er waren al langere tijd financiële problemen. De kosten waren uiteindelijk hoger dan de inkomsten. Door een deskundige is nog gekeken naar mogelijkheden om een oplossing te vinden voor het probleem. Uiteindelijk is er een besluit genomen om de vestigingen te sluiten.
Alles op toevoegingsbasis
Het rechthulpkantoor RZA is eind 2005 voortgekomen uit de Bureaus Rechtshulp in Zuid-Oost Nederland. Rechtshulpkantoren helpen vrijwel uitsluitend mensen die geen geld hebben om zelf een advocaat te betalen. Het gaat met name om huur- en arbeidszaken, consumentenzaken en sociaal zekerheidsrecht. De sociaal advocaten werken op basis van ’toevoeging’: de overheid betaalt de advocaat 100 euro per uur per zaak. Het aantal uren dat voor een zaak betaald wordt is forfaitair en varieert per soort zaak. Veel advocaten in Nederland doen overigens een deel van hun zaken op ’toevoeging’. Bij commerciële kantoren compenseren de goed betaalde zaken als het ware de toegevoegde zaken. Billa Saive, waarnemend directeur van de stichting Rechtshulp Zuid Advocaten: “Die 100 euro per uur bleek voor ons niet voldoende om RZA draaiende te houden. Zeker omdat wij vrijwel alle zaken op gesubsidieerde basis doen.”
Minder overtuigd
RZA begon twee jaar geleden met 37 advocaten. Nu zijn er nog maar 25 over. De meesten hebben het bedrijf verlaten, omdat ze op den duur steeds minder overtuigd raakten van de financiële haalbaarheid van het sociaal advocatenkantoor dat RZA is.
RZA voorzag bij de oprichting eind 2005 de eerste jaren met verlies te zullen draaien. “Maar met die overgebleven 25 advocaten en een te kleine ’toevoegingsvergoeding’ van de overheid, kunnen we te weinig zaken doen om het kantoor draaiende te houden”, aldus Saive
Naar alle waarschijnlijkheid gaat de sluiting begin 2008 plaats vinden.