Rechters en officieren van justitie zijn er klaar mee, en richten een vierkoppig comité op om naderende landelijke acties voor te bereiden. De rechters en OvJ’s zijn ontevreden over het verloop van de cao-onderhandelingen.
Het nieuwe Landelijk Actiecomité bestaat uit Evert van der Molen, Frank Schoonen, Joost van Bree en NVvR-voorzitter Marc Fierstra.
Eind 2022 kwam minister Weerwind nog met een cao-aanbod tijdens een onlineledenraadpleging. Dit aanbod werd echter een ‘ schoffering van de rechterlijke macht’ genoemd. Door de magere inflatiecorrectie, schrapping van een reeds bestaande onkostenvergoeding en het gebrek aan tegemoetkoming voor overwerk door de tekorten in de sector, zouden de leden van de rechterlijke machten er in praktijk op achteruit gaan.
Stapsgewijze verhoging
In het voorstel werd gesproken van een stapsgewijze verhoging van 2,5 procent, 3,0 procent en 1,5 procent in 2022, 2023 en 2024. Deze verhogingen zijn volgens de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) echter zeer gedateerd. De cao gaat gelden voor ongeveer achthonderd officieren van justitie en advocaten-generaal en 2600 rechters en raadsheren.
De NVvR reageert op de website: ‘Het beroep van magistraat wordt steeds onaantrekkelijker door een te hoge werkdruk als gevolg van structureel overwerk. (…) De werkgever – de minister van Rechtsbescherming – toont met zijn cao-bod geen ambitie hieraan iets te doen. Van serieuze compensatie van de hoge inflatie is evenmin sprake. Bovendien wil de werkgever de al 30 jaar verstrekte onkostenvergoeding grotendeels afschaffen, waardoor er netto onder de streep voor de rechter en officier minder overblijft. Dit is voor de NVvR onbespreekbaar en onbegrijpelijk.’
Lijst met klachten
De NVvR heeft een uitgebreide lijst met klachten. Zo is de werkdruk onder rechters al langere tijd erg hoog en is er regelmatig sprake van dreiging. Omdat het cao-voorstel van Weerwind in december onvoldoende was volgens de NVvR, kondigden ze aan een actieweek te gaan organiseren. In januari en februari zijn er negen bijeenkomsten georganiseerd om met de leden van de organisatie te praten over mogelijke acties.
Hoe die acties eruit komen te zien is nog even afwachten. Er wordt overwogen om het werk neer te leggen, maar de rechterlijke macht is hier terughoudend in. Er is in het verleden nog nooit door de rechterlijke macht gestaakt wegens een cao-conflict. De impact hiervan zou gigantisch zijn. Zo zouden rechtszaken waarbij kinderen of juist zware criminelen betrokken zijn vertraging oplopen.