Rechtenstudenten kondigen spetterende acties aan tegen de verhuisplannen van het College van Bestuur (CvB) van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De studenten willen net als de hoogleraren niet verhuizen van de Oudemanhuispoort naar het Roeterseiland. Er is ook een website gelanceerd: www.onzepoort.nl. “De sfeer wordt grimmiger.”
“Wij zijn bereid verregaande acties te organiseren zegt,” Danny Mekic, voorzitter van de Facultaire Studentenraad. Half april moeten de acties worden gehouden, onder andere op de Oudemanhuispoort, het complex waar het allemaal om te doen is.
De pr-machine van de studenten draait op volle toeren. Ze hebben een website gelanceerd waarop een petitie gehouden wordt. Iedereen die tegen de verhuizing is kan daar zijn of haar antipathie tegen de verhuisplannen kenbaar maken. Ook wordt de site, die volgende week pas officieel gepresenteerd wordt, uitgebreid met filmpjes van bekende Nederlanders die vroeger op de Oudemanhuispoort gestudeerd hebben. Uiteraard zijn die BN-ers ook tegen de verhuizing.
Grimmiger
Mekic merkt op dat de sfeer tussen bestuur en tegenstanders steeds grimmiger wordt. In een recent gehouden enquête spreekt de helft van personeel, studenten en hoogleraren zich uit “hoe dan ook tegen de verhuizing te zijn”. Slechts vijf procent vindt het een goed plan om te verhuizen, aldus de studentenwoordvoerder. Hij beschuldigt de voorzitter van het CvB, Karel van der Toorn, zelfs van het verkopen van leugens omtrent de kwestie.
In een radio uitzending van Spijkers met Koppen zegt Van der Toorn dat de plek toch echt te klein is geworden. Mekic werpt tegen dat 40% momenteel verhuurd wordt aan Geesteswetenschappen. Van der Toorn zegt verder dat de Oudemanhuispoort tot in “eeuwige dagen” van de UvA blijft. Mekic: “In Folia [het blad van de UvA, red.] zei u dat u delen van de Oudemanhuispoort wilde verkopen als bedrijfsruimtes.”
Verhuisdozen inpakken
De student verwacht geen beweging van het college. Diverse organen binnen de universiteit hebben brieven naar het College van Bestuur gestuurd, die echter onbeantwoord zijn gebleven. Diverse raden hebben een negatief advies uitgebracht aangaande de verhuizing, volgens Mekic. Zelf willen de studenten uiteraard ook niet bewegen: “Wij gaan niet vrijwillig weg. Ze hebben toch iemand nodig om de verhuisdozen in te pakken.”