De grootte of reputatie van een advocatenkantoor? Dat doet er amper toe voor gevorderde rechtenstudenten. Een fijne werksfeer blijft het allerbelangrijkst, gevolgd door een goed salaris. Dat komt naar voren uit een enquête die platform Het Rechtenstudentje in oktober hield.
In totaal vulden 330 universitaire en hbo-rechtenstudenten de werkenquête in. Bijna een derde van hen (31,2%) geeft aan het liefst 36 uur te willen werken, met een voorkeur voor vier dagen van negen uur. Een iets kleiner aandeel (30,9%) ziet 32 uur werken het meest zitten. Als redenen geven zij op een goede werk-privébalans te willen behouden, waardoor zij niet direct fulltime willen werken.
Ruim 29% van de respondenten zou wel kiezen voor een veertigurige werkweek. Kleine plukjes van de overige deelnemers kiezen voor 28 uur per week (3,9%), 24 uur (3,3%) of 18 uur (1,2%).
Op de vraag wat rechtenstudenten het belangrijkste vinden aan hun eerste baan, mochten zij maximaal vijf antwoorden aanvinken. De duidelijke pieken zijn te zien bij een aangename werksfeer en gezellige collega’s, met daaropvolgend een goed salaris. Verder zijn goede doorgroeimogelijkheden, interessante werkzaamheden en een goede werk-privé balans veel aangevinkt door de respondenten.
Baanzekerheid, reistijd of een goed bereikbare locatie zijn minder relevant; onderaan bungelen opleidingsmogelijkheden, flexibele werktijden, de grootte van de organisatie en de reputatie van de werkgever. In de toelichting op deze vraag zeggen veel studenten dat ze plezier in het werk en tijd overhouden voor familie het belangrijkst te vinden. Ook belangrijk: niet op je tenen hoeven lopen op de werkvloer, (deels) thuis mogen werken en ’s avonds ‘ook echt klaar zijn met je werk’.
Bijna de helft van deze 330 respondenten zegt nog niet te weten waar ze precies willen werken. Van hen hebben er 79 de advocatuur genoemd, al dan niet met een specifiek kantoor, 51 de overheid en 17 het Openbaar Ministerie. De Rechtspraak en het notariaat zijn aanzienlijk minder populair en respectievelijk veertien en twaalf keer genoemd.
Hoe dan ook denken veruit de meeste respondenten (bijna 70%) dat ze na hun studie snel aan een baan zullen komen. Ruim 17% denkt dat het lastig gaat worden – de vrees is vooral dat er veel concurrentie is, en te weinig hbo-functies –, en 13% weet het niet. Volgens de optimisten zijn er momenteel voldoende vacatures, en veel van hen hebben al praktijkervaring opgedaan via bijvoorbeeld een stage. Anderen denken dat goede cijfers of de gekozen masters zullen bijdragen een bliksemstart van een mooie carrière.
Meer onderzoeksresultaten bij Het Rechtenstudentje.