Het aantal eerstejaarsstudenten dat zich bij een universiteit heeft aangemeld, stijgt sterk als gevolg van de economische crisis. Jongeren willen langer doorleren, omdat ze nu weinig kans maken op de arbeidsmarkt. Dat geldt ook voor rechtenfaculteiten. Een rondvraag door Rechtenstudie.nl leert dat de meeste rechtenfaculteiten geen ernstige logistieke problemen ondervinden van de toegenomen drukte.
Universiteit van Amsterdam
”We wisten vooraf dat er meer eerstejaarsstudenten zouden zijn dan vorig jaar, dus heeft de faculteit daar maatregelen voor getroffen,” vertelt voorzitter van de Juridische Faculteit der Amsterdamsche Studenten (JFAS) Jeroen Westveer. “Er wordt gedurende het eerste blok meer beveiligingspersoneel ingezet dan normaal – vier man per collegezaal – om opstootjes als gevolg van de drukte in de collegezalen te voorkomen. Er zijn extra collegezalen ingezet, dubbele colleges ingepland en we doen meer aan video conferencing zodat een college in meerdere zalen tegelijk kan worden gevolgd. Daardoor verloopt alles prima, zelfs beter dan vorig jaar.”
Dat vertelde Westveer gisteren. Vlak daarna kwam het bericht dat de Universiteit van Amsterdam woensdag rechtenstudenten heeft weggestuurd. De collegezalen zaten namelijk overval, meldde de website Campus TV. De studenten zijn boos. “We kunnen gewoon geen college volgen, dat kan echt niet! We betalen hier geld voor en worden nu naar huis gestuurd,” aldus één van de studenten. Extra zalen met een videoverbinding – om het college van afstand te volgen – waren kennelijk toch niet beschikbaar, of niet in voldoende mate. De persvoorlichter van de UvA was gisteren net als Westveer niet op de hoogte van het ruimtegebrek, maar gaf wel aan dat het drukker is dan normaal.
Rijksuniversiteit Groningen
Volgens Jos Speekman, woordvoerder van de juridische faculteit van Rijksuniversiteit Groningen, zijn er “slechts enkele tientallen meer” eerstejaars dan vorig jaar. Daardoor zijn er geen logistieke problemen, zegt hij. Wel zijn voor de Engelstalige juridische opleidingen een aantal colleges verdubbeld, “want daar zorgt een stijging van vijftien studenten al voor problemen door de kleinschaligheid van deze opleidingen.”
Erasmus Universiteit Rotterdam
Hans Kroon, persvoorlichter van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Erasmus Universiteit Rotterdam, meldt dat er in de havenstad wordt gewerkt met een numerus fixus. “Wel is het zo dat het aantal schakelstudenten dat van het HBO komt flink is toegenomen, van 100 vorig jaar tot 203 dit jaar,” zegt hij. “Dat komt deels door de crisis, en deels doordat HBO-rechtenstudenten eerst geen togaberoepen mochten uitoefenen na het volgen van een Master, en nu wel.”
Universiteit Leiden
Ook rechtenfaculteit van de Leidse Universiteit heeft een numerus fixus, laat decaan Carel Stolker weten. “Wij laten bij rechten en criminologie maximaal negenhonderd studenten toe. Dat mogen er een paar meer zijn, maar niet veel meer, want dan krijgen we problemen met de huisvesting. Logistieke problemen zijn er nu niet.”
Het aantal daadwerkelijke inschrijvingen ligt doorgaans iets lager dan het aantal aanmeldingen, maar de universiteitenvereniging VSNU verwacht dat ook het aantal inschrijvingen dit jaar fors stijgt.