De rechtenfaculteit van de Radboud Universiteit Nijmegen is een nieuwe vorm van samenwerking aangegaan met advocaten- en notariskantoor AKD. Een pas afgestudeerde jurist gaat in dienst van de faculteit én AKD zijn promotietraject combineren met het werken in de praktijk. Ook zal de jurist, Stefan van de Sande, de Beroepsopleiding Advocatuur volgen.
Van de Sande is reeds gestart met zijn werkzaamheden als advocaat-stagiaire voor AKD en met de Beroepsopleiding Advocatuur. Met ingang van 1 maart 2014 komt hij tevens in dienst van de vaksectie Bestuursrecht van de faculteit, waar hij onderzoek gaat doen op het gebied van het aansprakelijkheidsrecht. Het onderwerp van zijn onderzoek is: Overheidsaansprakelijkheid voor onvolledige of onjuiste informatieverstrekking.
Flexibel
De verhouding waarin Van de Sande voor de faculteit dan wel voor AKD werkt zal variëren. In principe is de afspraak twee dagen faculteit, drie dagen advocatuur/Beroepsopleiding, maar daarin zijn beide partijen flexibel. De ene keer zal het onderzoek meer aandacht vragen, de andere keer de praktijk.
Samenwerking
Raymond Schlössels, hoogleraar Algemeen bestuursrecht, is tevreden over dit nieuwe samenwerkingsmodel: “Voor de faculteit is het van groot belang dat onderzoek van de grond kan komen door samen te werken met grote kantoren. Het Centrum voor Staat en Recht geeft hiermee een goed voorbeeld van hoe je in samenwerking met de praktijk onderzoek kunt aanjagen. Van de Sande gaat onder andere de houdbaarheid van de claim ‘de overheid is niet aansprakelijk voor onjuiste informatieverstrekking online’ onderzoeken. Een onderwerp dat goed aansluit bij de praktijk, en dat goed onderzocht kan worden door een jurist die ervaring heeft met die praktijk.”
Bruno van Ravels, hoogleraar Onderneming en overheid, en advocaat bij AKD, is het daarmee eens: “De wetenschappelijke reflectie kan bovendien bijdragen aan een goede beoefening van de advocatuur”.