Rechtendecaan van de UvA Edgar du Perron pleit voor herinvoering van een faculteitsraad, zodat studenten en medewerkers in eenzelfde medezeggenschapsraad vertegenwoordigd zijn. Dat zegt Du Perron in Foliaweb, in aanloop naar een bijeenkomst die hij donderdagmiddag heeft belegd naar aanleiding van de bezetting van het Bungehuis en het Maagdenhuis.
Tijdens die bijeenkomst stelde Du Perron concreet voor om de medezeggenschap binnen de faculteit structureel te wijzigen. “Als uiting van een facultaire gemeenschap vind ik een faculteitsraad beter dan de scheiding in een ondernemingsraad en een studentenraad,” zegt Du Perron in Foliaweb. “We moeten vooral zorgen dat de bestuursstructuur waarborgt dat het gemeenschappelijk belang van universiteit en faculteit vooropstaat.” Tot eind jaren negentig was de medezeggenschap aan de UvA nog georganiseerd door middel van een universiteitsraad en faculteitsraden.
Tijdens de bijeenkomst kwamen diverse thema’s die de afgelopen weken werden aangedragen door studenten cq. bezetters aan bod. Daarbij gaat het niet alleen over medezeggenschap, maar ook over de bezuinigingen ter waarde van structureel vijf miljoen euro tot 2018 die de Faculteit der Rechtsgeleerdheid aan de UvA te wachten staan.
Oorzaak hiervan is het dalende studentenaantal, van ruim 4.000 rechtenstudenten in 2008 tot 3.400 in 2014. Daarnaast is het voor de rechtenfaculteit nadelig dat volgens Du Perron steeds meer studenten hun diploma (bachelor en master) behalen buiten de studieduur nominaal plus 1. “Voor deze diploma’s krijgt de faculteit intern geen bekostiging. Dat vind ik onrechtvaardig. Het CvB zal dit bezwaar meenemen bij de herziening van het allocatiemodel, maar daar hebben wij natuurlijk op dit moment nog niets aan.”
De verwachting van de faculteit is dat er een miljoen aan extra opbrengsten kan worden bereikt nu de numerus fixus is afgeschaft, waardoor het studentenaantal naar verwachting weer gaat aantrekken. Voor de overige vier miljoen aan bezuinigingen wordt volgens Du Perron gekeken naar overhead, onderzoek en onderwijs. De problemen structureel oplossen is volgens hem echter alleen maar mogelijk als het kabinet besluit meer geld te besteden aan onderwijs.