De rechtbank in Almelo heeft dinsdag aan twee mannen van 32 en 48 jaar celstraffen van 18 en 23 jaar opgelegd voor de poging tot moord op advocaat Philippe Schol, in november 2019. De strafmaat is conform de eis van de officier van justitie.
Schol, als advocaat werkzaam in Enschede, werd op 6 november 2019 vlak bij zijn huis in het Duitse Gronau neergeschoten. Hij was net zijn hond aan het uitlaten, toen er vanuit een rijdende auto vijf kogels op hem werden afgevuurd. Hij werd hierbij in zijn been getroffen en raakte levensgevaarlijk gewond.
De rechtbank heeft in haar veroordeling meegenomen hoe moordpoging het leven van Schol en zijn naasten ‘drastisch heeft veranderd’. De advocaat heeft namelijk blijvend letsel aan zijn been overgehouden aan de aanslag, en sindsdien draagt hij buiten een loden jas.
Voor de rechters is vast komen te staan dat Schol werd neergeschoten vanwege zijn werk als curator inzake het faillissement van een sportschool. Hij had als curator eerder aangifte gedaan tegen de mede-eigenaar van de failliete sportschool vanwege faillissementsfraude, bedrieglijke bankbreuk en schending van de informatieplicht.
‘Daarmee is niet alleen een aanslag gepleegd op het leven van de advocaat, maar ook op de rechtstaat die zonder de rol van advocaten niet kan functioneren,’ onderstreept de rechtbank. De 48-jarige dader, die 23 jaar cel heeft gekregen, is ook veroordeeld voor een beschieting van de betreffende sportschool, enkele weken voor de aanslag op Schol, terwijl er binnen mensen waren.
Bovendien pleegden de daders deze aanslag nog geen twee maanden na de moord op advocaat Derk Wiersum in Amsterdam. ‘De schokgolf die deze moord in september 2019 in Nederland en daarbuiten teweeg bracht, heeft verdachte en/of zijn mededader er niet van weerhouden om na weken van voorbereiding op een herfstdag in november 2019 meerdere kogels af te vuren op advocaat [slachtoffer] die zoals iedere dag, niets vermoedend, zijn hond uitliet,’ zo staat in het vonnis.
Dit ‘totale disrespect’ voor de rechtsstaat vraagt om een ferme reactie, vindt de rechtbank, ‘niet alleen uit een oogpunt van vergelding maar ook uit het perspectief van generale preventie ter bescherming van de rechtsstaat en van hen die de rechtsstaat vanuit hun functie dienen.’
Wie van de twee mannen er nu precies op Schol heeft geschoten, is volgens de rechtbank op grond van het dossier niet vast te stellen. Maar: ‘Dat maakt voor een bewezenverklaring ook niet uit.’ Het is echter nog altijd onduidelijk wie de opdracht voor de beschieting heeft gegeven.
Klik hier voor een van de uitspraken