De Rechtbank Noord-Holland heeft vrijdag het eerste akkoord gehomologeerd onder de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA), de nieuwe wet die moet voorkomen dat nog levensvatbare bedrijven failliet gaan. Het Haagse GMW Advocaten stond in deze zaak de verzoekers bij.
Dankzij de WHOA kunnen ondernemingen, hun schuldeisers en aandeelhouders bij een dreigend faillissement een bindend onderhands akkoord sluiten. Met zo’n akkoord komen schulden te vervallen na gedeeltelijke betaling ervan. Als de rechtbank zo’n akkoord goedkeurt, geldt het voor alle schuldeisers. Dit betekent ook dat schuldeisers die oorspronkelijk niet met het akkoord hadden ingestemd, het wel moeten accepteren en genoegen moeten met slechts een deel van hun vordering.
De Noord-Hollandse rechtbank deed vrijdag uitspraak in een zaak rond Jurlights, een bedrijf dat lichtshows verzorgt bij grote evenementen en (muziek)festivals. Als gevolg van de coronamaatregelen is het bedrijf per 15 maart 2020 direct stilgevallen, terwijl het voor de crisis winstgevend was. Ondanks een reorganisatie kan het bedrijf zijn schuldeisers niet meer betalen.
De bank toonde zich echter bereid het bedrijf een lening te geven om een klein deel van de schulden af te lossen. Jurlights heeft de schuldeisers hierop het akkoord voorgesteld om de schulden weg te strepen tegen betaling van een deel van de schuld. De meeste schuldeisers wilden daaraan meewerken, waarna het bedrijf de rechtbank heeft gevraagd het akkoord goed te keuren en de weigerende schuldeisers te dwingen om mee te werken.
Schuldeisers in dit geval beter af
De Rechtbank Noord-Holland ziet in dit geval geen reden om het akkoord af te wijzen, aangezien het bedrijf aan alle voorwaarden heeft voldaan. Zo is er voldoende informatie over de financiële situatie aangeleverd en zijn alle schuldeisers op de hoogte gesteld van het gewenste akkoord. Volgens de rechter is het aannemelijk dat Jurlights zonder dit akkoord failliet zou gaan. ‘Verzoekers hebben hiermee voldoende onderbouwd dat de schuldeisers op basis van het akkoord beter af zijn dan bij een vereffening van het vermogen van verzoeksters in faillissement,’ zo staat in de uitspraak.
GMW Advocaten in Den Haag maakt in een persbericht trots melding van de betrokkenheid bij deze eerste homologatie in het kader van de WHOA. “Samen met hun cliënt hebben advocaten Christiaan Mensink en Martijn Dellebeke de 120 schuldeisers een akkoord aangeboden. Een meerderheid van ruim 90% van alle schuldeisers had met dat voorstel ingestemd.”
“Met deze bekrachtiging is het faillissement van de onderneming daadwerkelijk voorkomen en kan de ondernemer verder met een financieel gezond bedrijf,” zegt Christiaan Mensink over de uitspraak. “Tegelijkertijd zijn ook de betrokken schuldeisers beter af dan bij een faillissement. Een win-win situatie, precies waarvoor de WHOA bedoeld is.”