De Amsterdamse rechtbank heeft donderdagmorgen beslist dat Ivo Opstelten, Fred Teeven en voormalig topambtenaar Joris Demmink onder ede moeten getuigen over vermeend kindermisbruik in de jaren ’80 en ’90. Dit meldt het AD. Over Demmink gaan al jaren geruchten de ronde dat hij zich meerdere malen schuldig heeft gemaakt aan misbruik van minderjarige jongens.
De rechter is met dit besluit tegemoet gekomen aan een verzoek tot voorlopig getuigenverhoor van Bart van Well, een voormalig jongensprostituee die claimt in de jaren negentig seks te hebben gehad met Demmink, onder meer op de achterbank van diens dienstauto. Demmink heeft deze en andere beschuldigingen altijd ontkend. Van Well zegt jarenlang te zijn gedrogeerd en misbruikt zonder dat de overheid ingreep tegen kinderprostitutie.
De voormalige minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Opstelten en Teeven zullen door deze rechterlijke uitspraak onder ede moeten getuigen over het zogenoemde Rolodex-onderzoek naar kindermisbruik door onder meer medewerkers van justitie, dat in 1998 plaatsvond. Informatie over dit onderzoek lekte uit naar de top van het ministerie, waar Demmink toen werkzaam was, voor het goed en wel begonnen was.
Niet alleen Demmink, ook meerdere ministers van Justitie hebben de beschuldigingen van kindermisbruik altijd afgedaan als onzin. Het ministerie betaalde jarenlang de advocatenkosten van zijn oud-topambtenaar. ‘Ik ben overtuigd van de onschuld van Demmink. Het was niks, het is niks en het wordt niks’, zei ex-minister Opstelten nog in 2014. Het Openbaar Ministerie besloot Demmink niet te vervolgen nadat de Rijksrecherche en de AIVD uitgebreid onderzoek had gedaan naar zijn verleden. Het is nog niet duidelijk wanneer het getuigenverhoor zal plaatsvinden.
Eind september werd bekend dat Turkije de beschuldigingen tegen Demmink nog eens onder de loep zal nemen, na overleg tussen minister Van der Steur en diens Turkse ambtsgenoot. Demmink wordt tevens verdacht van verkrachting van twee minderjarige Turkse jongens in de jaren negentig. Justitie in Nederland wil de twee veronderstelde slachtoffers in Turkije horen.