De rechtbank heeft bepaald dat universiteiten de kosten van de opleiding als uitgangspunt moeten nemen voor het bepalen van het instellingstarief voor een tweede master. Dat is winst voor de Stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU), die de universiteiten dagvaardde in verband met de hoge kosten van een tweede master Rechtsgeleerdheid. Jammer is wel dat de rechtbank ook bepaalde dat universiteiten gedurende de rechtszaak het hoge tarief mogen rekenen.
Dat laatste is een verloren slag voor de rechtenstudenten die zich verenigden in SCAU. De rechtszaak is echter nog niet afgelopen. Er wordt een bodemprocedure gevoerd om de hoogte van het instellingscollegegeld aan de rechter voor te leggen. De studenten willen vooral dat de universiteiten het nut en de noodzaak aantonen van de verhoging en duidelijk maken wat de daadwerkelijke kosten zijn.
Afgelopen vrijdag diende nog slechts het kort geding dat naast de bodemprocedure aanhangig werd gemaakt, waarmee de studenten wilden bereiken dat gedurende de rechtszaak het collegegeld werd vastgesteld op 5500 euro. Dat kort geding hebben ze nu verloren. De rechtbank bepaalde dat het instellingstarief, zolang de zaak nog niet helemaal is uitgevochten, blijft zoals het is.
Reden daarvoor is dat de studenten volgens de Amsterdamse rechtbank onvoldoende konden aantonen dat de tarieven te hoog zijn. Ook is onduidelijk wat de kosten van een opleiding eigenlijk zijn.
De grote vraag is nu hoe die kosten berekend kunnen worden. Daarover moeten de partijen het in de komende rechtszaak eens zien te worden. SCAU redeneert dat als een opleiding al bestaat en overheidsbekostiging ontvangt, je alleen zou moeten uitzoeken wat het kost als één student extra in de collegebanken aanschuift. Dat is de rechter echter te kort door de bocht. Het moet om de daadwerkelijke prijs per student gaan, los van de overheidsbekostiging.
De rechtszaak gaat overigens niet meer alleen over de masters Rechtsgeleerdheid, maar over alle alfa- en gammastudie, zo bepaalde de rechtbank. SCAU is daar erg blij mee. In Spits zegt woordvoerder Cees Zweistra: “SCAU heeft in eerste instantie de zaak aangevoerd voor tweede masters rechtsgeleerdheid, maar we zeiden altijd al dat de uitspraak een precedentwerking zou hebben. Gelukkig ziet de rechter ook dat het probleem van het instellingstarief veel verder reikt dan alleen deze master.”