Ongeveer de helft van de rechtenstudenten die zich na hun studie solliciteren om Rechterlijk Ambtenaar in Opleiding (RAIO) te worden, valt af omdat ze de analytische toets niet halen. Voor allochtone sollicitanten is de Nederlandse taal vaker het struikelblok dan voor autochtonen.
Ene Gardash111 wil graag RAIO worden, maar maakt zich op Rechtenforum.nl zorgen om de taaltest: “Na m’n opleiding zou ik me graag willen aanmelden voor de RAIO. Alleen, ik hoor allerlei verhalen dat allochtonen afvallen voor de taaltest. Klopt dit? Zo ja, hoe moet ik dit dan aanpakken? Is Nederlands op WO-niveau praten niet meer genoeg? Is de taaltest zo een helse opgave?”RonnieJ antwoordt dat er voor allochtone studenten vrijstellingen zijn voor bepaalde tests die toegang geven tot de RAIO-opleiding.
Dat klopt niet. “Aan de normen kunnen we niet tornen, die zijn voor iedereen gelijk,” zegt voorlichter Michiel de Boer van de Raad voor de Rechtspraak op de vraag of er een positief selectiebeleid voor allochtone kandidaten bestaat. In de praktijk vallen iets meer allochtone kandidaten af dan autochtone kandidaten, aldus de voorlichter.
Er is wel al jaren sprake van een vrijwillige, aanvullende test voor mensen met een bi-culturele achtergrond. Die test kan meer inzicht geven in een eventuele taalachterstand. “Het kan positief uitvallen, maar het kan ook tegen je werken,” legt De Boer uit. “Het is niet zo dat de normen in de aanvullende test lager liggen, en dat we het zo makkelijker maken voor allochtone sollicitanten. De kans is dan groot dat – als je niet aan de norm voldoet – je later alsnog afvalt.”
Volgens De Boer is er wel speciale aandacht voor diversiteit en om allochtone rechtenstudenten meer te interesseren voor de rechterlijke macht, want het Rechterlijk apparaat is verhoudingsgewijs nog wel een wit bolwerk. “Het is gebleken dat allochtonen meer gebruik maken van rolmodellen in hun beroepskeuze,” weet De Boer, “en die zijn er nog niet genoeg binnen de rechterlijke macht”. Er zijn wel allochtone rechters en officieren van justitie benadrukt hij, maar relatief gezien nog weinig en ze zijn weinig zichtbaar. In de werving wil de Rechtspraak deze mensen meer naar voren gaan brengen.