Charlotte van Rijnberk – de raadsheer die geprobeerd heeft om het MH17-proces te beïnvloeden – heeft haar ontslag ingediend. Van Rijnberk deelde een boek van haar broer met betrokken rechters en officieren van justitie, met daarin een complottheorie over de zaak.
Twee weken geleden werd de 68-jarige rechter van het Haagse Gerechtshof daarvoor berispt door de Hoge Raad. Ze had volgens de Hoge Raad ‘onmiskenbaar de bedoeling om betrokken rechterlijke ambtenaren en de loop van de rechtszaak te beïnvloeden’, zo bleek uit een arrest van 7 juli.
Boek van broer
Van Rijnberk verspreidde onder haar collega’s een boek van haar broer, waarin een complottheorie is opgetekend over het neerschieten van Malaysia Airlines-vlucht MH17. Deze vlucht werd in 2014 neergehaald boven Oekraïne, waardoor 196 Nederlandse inzittenden het leven lieten. In 2022 veroordeelde de Haagse rechtbank twee Russen en een Oekraïner bij verstek tot levenslange gevangenisstraffen voor het neerschieten van het vliegtuig.
In het boek van Van Rijnberk haar broer – getiteld MH17 Een valse vlag terreuraanslag – wordt niet Rusland, maar Oekraïne aangewezen als dader. Ook noemt de desbetreffende broer, die het boek heeft geschreven onder het pseudoniem ‘Lodewijk van Maaseik’, de MH17-rechtszaak een ‘showproces’.
Verder staat op de achterkant van het boek onder meer dat in de rechtszaak ‘de verkeerde personen terechtstaan’ en dat een in het proces gebruikt onderzoek ‘een door tunnelvisie of corruptie tot stand gekomen cover-up is’. Het doel van de publicatie is volgens de schrijver dat ‘de rechtszaak wordt voortgezet met andere officieren van justitie en tegen andere verdachten’.
Per 1 september
Van Rijnberk schaarde zich achter het werk van haar broer, volgens de Hoge Raad. Zo vergezelde ze hem in november 2021 bij het afgeven van het boek bij de Tweede Kamer en de balie van het Paleis van Justitie. De laatstgenoemde afgifte was bedoeld voor de rechters en officieren van justitie die de MH17-zaak behandelden.
Een paar maanden later zorgde Van Rijnberk ervoor dat ook bij de leider van het onderzoeksteam van het Openbaar Ministerie het boek werd bezorgd. In bijgevoegde brieven sloot ze zich aan bij het geschetste scenario in het boek van haar broer.
De Hoge Raad achtte ondermijning van het proces door Van Rijnberk bewezen en legde de disciplinaire maatregel van schriftelijke berisping aan haar op. De raadsheer ontliep een zwaardere straf omdat ze inzicht had getoond ‘in de onaanvaardbaarheid van het handelen’. Daarnaast had Van Rijnberk – die al 26 jaar werkzaam was als raadsheer – een blanco tuchtrechtelijk verleden en aanvaardde ze om te stoppen op de afdeling strafrecht. Nu heeft ze besloten om ontslag te nemen, en zal per 1 september vertrekken.