In het eerste kwartaal van 2023 hebben notarissen een stuk minder akten gepasseerd dan in Q1 2022, zo meldt de KNB. In totaal zijn er afgelopen kwartaal ongeveer 408.000 akten gepasseerd. Bijna zestigduizend minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar: een verschil van 12,5 procent.
Volgens de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is de onroerend goed praktijk de ‘grote boosdoener‘. Een sterk gestegen rente en een beperkt woningaanbod zijn daar voornamelijk debet aan, volgens de KNB.
Deze stagnatie op de woningmarkt werd de afgelopen jaren gecompenseerd door een sterke toename van het aantal hypotheekakten. Omdat de rente het afgelopen jaar echter sterk is gestegen, sluiten minder mensen hypotheken af. Het aantal hypotheekakten nam in het eerste kwartaal met maar liefst 41 procent af (van 110.000 naar 65.500). Het aantal overdrachtsakten daalde van 78.500 in 2022 naar 61.000 dit jaar (-22 procent).
Familiepraktijk springlevend
De ondernemingsrechtpraktijk had volgens de KNB te maken met een daling van 3,5 procent minder akten. In het eerste kwartaal werden circa 19.000 nieuwe bv’s opgericht, twee procent minder dan in Q1 2022. Het aantal leveringen en certificeringen van aandelen nam af met vijfhonderd akten tot 6.150 (-7,5 procent). Het aantal nieuw opgerichte stichtingen daalde met tien procent tot vijftienhonderd akten.
De familiepraktijk veerde daarentegen op: daar vond een stijging in aantal akten plaats van acht procent. Vooral de vraag naar testamenten en levenstestamenten blijft ‘onverminderd hoog’. Dat aantal lag in 2022 al hoog ten opzichte van voorgaande jaren, maar dit jaar zet die stijging verder door.
Notarissen passeerden afgelopen drie maanden ongeveer 84.500 testamenten, ongeveer 6.500 (zo’n 8 procent) meer dan in het eerste kwartaal van 2022. Het aantal levenstestamenten nam in Q1 met 12,5 procent toe: van 47.000 tot 53.000. Het aantal schenkingsakten nam met ruim vijfentwintig procent af door de afschaffing van de zogenoemde jubelton, eind vorig jaar.
Sombere vooruitzichten
De KNB concludeert dat er ‘geen einde lijkt te komen aan de dalende trend van het aantal akten’. De beroepsorganisatie meldt dat uit onderzoek onder notarissen blijkt dat zij ook de komende tijd minder onroerend goedakten zullen passeren. Ruim twee derde van de respondenten meldt een afname van het aantal nieuwe zaken; twintig procent geeft een daling aan van tussen de 25 en vijftig procent. Bij een derde blijft die daling beperkt tot een percentage tussen de tien en 25 procent.
In de familiepraktijk zet zich de stijgende trend juist voort. Veertig procent van de respondenten gaf bij de KNB aan dat het aantal nieuwe familierechtzaken is toegenomen. Bij elf procent blijft die stijging beperkt tot tien procent, en bij 25 procent ligt die stijging tussen de tien en 25 procent.
In de ondernemingsrechtpraktijk, tot slot, stabiliseert het aantal zaken: zestig procent van de geënquêteerden meldt geen verandering ten opzichte van afgelopen periode. Zo’n 24 procent stelt dat het aantal nieuwe zaken is toegenomen en zestien procent geeft een daling aan.