Ook komend studiejaar krijgen derdejaars rechtenstudenten van de Vrije Universiteit en de Erasmus Universiteit Rotterdam de kans om persoonlijk begeleid te worden door een zogenaamde advo-coach: een professionele advocaat die de studenten meer inzicht kan geven in de praktijk van de advocatuur. “Ik twijfelde of ik advocaat wilde worden omdat ik dacht dat het moeilijk te combineren was met een sociaal leven en een gezin. Door dit project zie ik dat dat wel mogelijk is,” aldus Afaaf Al-Taher (foto).
Door Sanne van Brunschot
Vorige maand, op zo’n driekwart van het debuutjaar van het project Advo-coach, bleek tijdens de evaluatie dat het de betrokkenen heel goed bevalt. Tijdens de bijeenkomsten die gedurende het jaar plaatsvinden, bespreken groepjes studenten met hun coach tal van onderwerpen. De meest gestelde vraag is wel die over hoe een dag van een advocaat eruit ziet. Maar de studenten dachten ook samen met hun coach constructief na over welk rechtsgebied bij ze past, over de keuze van de master, hoe ze zich – ook op social media – het beste kunnen presenteren, over de toekomst en studieplanning. Er werden bovendien praktische dingen geoefend, zoals proefsollicitaties, het opstellen van een goed verzorgd CV en het schrijven van brieven voor stages.
“Studenten zijn door het contact met hun coach veel meer bezig met wat ze willen en krijgen een reëel beeld van het vak,” zegt de projectcoördinator van de Nederlandse Orde van Advocaten. Missie geslaagd dus, want veel studenten hebben vooroordelen over de advocatuur waarvan ze later terug moeten komen. Zeker voor jongeren die van huis uit nooit met de advocatuur in aanraking zijn gekomen, is het goed om kennis te maken met allerlei aspecten van de advocatuur. Niet voor niets is het project een initiatief van de Commissie Diversiteit van de Orde. Dit jaar deden 187 rechtenstudenten mee, waarvan iets minder dan de helft van allochtone afkomst.
Een van die studenten is de uit Irak afkomstige Afaaf Al-Taher van de EUR. Ze vindt het project nog beter dan verwacht. Het heeft voor haar dan ook veel duidelijk gemaakt. “Voor het project twijfelde ik of ik advocaat wilde worden, omdat ik dacht dat het moeilijk te combineren was met een sociaal leven en een gezin. Door dit project zie ik dat dat wel mogelijk is.” Ook haar onzekerheid om bij een advocatenkantoor te solliciteren – omdat ze dacht toch niet aangenomen te zullen worden omdat ze niet in het ‘beeld’ van de advocatuur past – is weggenomen. “Dit project heeft mij geleerd dat de meeste advocatenkantoren op zoek zijn naar talent en dat het niet uitmaakt of hij of zij wit, bruin, lang, kort, man of vrouw is.”
Ze weet zelfs al welke kantoren wel of niet bij haar passen en wil in de zomer stage gaan lopen. Het beeld dat ze van de advocatuur heeft, is nu een stuk realistischer. “Mijn advo-coach is heel eerlijk en vertelt niet alleen over de leuke dingen over de advocatuur, maar ook de minder leuke. Het beeld dat ik vroeger had is dat advocaten vooral arrogante mannen in pakken waren. Dit beeld is nu geheel bijgesteld. De meeste advocaten zijn leuke, moderne en down-to-earth mensen.”
Praktijkgericht
Advo-coach Mohamed el Gartit van Boekel de Nerée stond dit jaar twee studenten bij. Hij vindt het leuk om te werken met studenten die nog niet zoveel weten van de advocatuur. “En het zijn leuke studenten die wel wat kunnen, die graag gestuurd willen worden. Ik heb er een voldaan gevoel bij.” ‘Zijn’ studenten wilden bijvoorbeeld weten hoe – inderdaad – een werkdag eruit ziet, hoe ze een master moeten kiezen, wat de verschillen zijn tussen een groot en klein kantoor, hoe een sollicitatie in zijn werk gaat. “Heel praktijkgerichte dingen.” El Gartit denkt zeker dat de studenten met dit project zeker een beter beeld krijgen van de advocatuur. “Alle beetjes helpen,” zegt hij. “En hoe meer iemand gecoacht wil worden en er zelf in stopt, hoe meer er ook uitkomt.”
Voor studente Shalaleh Godaei – die we vorig jaar bij de start ook spraken – heeft het project niet zo’n grote toegevoegde waarde gehad, moet ze bekennen. “Ik vond het in het geheel wel interessant, alleen is het voor mij persoonlijk nog heel erg de vraag welke kant ik op wil. Ik werd gematcht met een advocaat van een civiel kantoor, terwijl mijn studie het afgelopen jaar een wending heeft genomen richting het strafrecht. Maar zoals ik al zei: dat geldt voor mij persoonlijk.” De advocatuur vond ze altijd al aantrekkelijk en dat is nog steeds zo. “Maar alles rolt nu vanzelf een bepaalde kant op. Wie weet welke kant ik over een tijdje weer op rol.”
Inschrijven
Volgend jaar krijgen nieuwe studenten de kans om deel te nemen aan het project. Bij zowel de VU als de EUR kunnen studenten zich sinds gisteren – tot 6 april – weer aanmelden. De 62 huidige advo-coaches worden benaderd met de vraag of ze weer mee willen doen. Een aantal heeft al aangegeven dat graag te willen. Afhankelijk van het aantal studenten dat zich aanmeldt, worden eventueel nieuwe advo-coaches geworven.