Een relatief nieuw bedrijfsmodel voor juridisch advies is door de coronapandemie steeds populairder en heeft de potentie om de sector permanent te veranderen. Dat stellen analisten van de Britse investeringsbank Arden. Juristen kunnen hierdoor ‘kantoorloos’ opereren vanuit virtuele firms.
Het model is pakweg vijf jaar geleden ontstaan en biedt juristen een centraal serviceplatform, een merknaam en een bestaande infrastructuur van waaruit ze kunnen opereren, in ruil voor een percentage van hun inkomsten. De juristen functioneren in deze opzet als zelfstandige adviseurs, die gemiddeld zeventig procent van hun honorarium behouden, de rest is voor het adviesbureau waarvoor zij werken.
In het rapport wordt geschat dat binnen vijf jaar een derde van alle Britse juristen volgens dit model zou kunnen werken – vaak zonder centrale uitvalsbasis. Volgens Arden zou hierdoor het aantal onafhankelijke advocatenkantoren aanzienlijk kunnen verminderen in het Verenigd Koninkrijk (momenteel zijn er circa tienduizend kantoren, stelt The Law Society Gazette).
De coronapandemie is de katalysator voor deze ontwikkeling: verouderde bedrijfsmodellen en de traditionele manier van werken van juristen zijn noodgedwongen herzien. Ook kampten traditionele kantoren door de pandemie met meer druk om te investeren in de IT-infrastructuur en toenemende backofficekosten, terwijl zij juist minder konden uitgeven.
Bedrijven die opereren volgens het ‘nieuwe’ adviesmodel hebben vaak een betere infrastructuur voor het beheren en leveren van juridische diensten, en ze zijn volgens Arden beter in staat om juristen rechtstreeks te werven – zonder M&A-kosten en risico’s. Daarnaast heeft de invoering van thuiswerken veel juristen en cliënten de voordelen doen inzien van kantoorloos juridisch advies, wat pleit voor het model.
Het hele rapport van Arden kunt u hier lezen.