Op 1 september aanstaande is het zover: vanaf die datum wordt de procureur afgeschaft. Veel kantoren gaan echter gewoon door met het aanbieden van procureursdiensten. “Wij vinden het zonde om die expertise te verliezen,” zegt P.N. van Regteren Altena van Van Doorne. Andere insiders waarschuwen voor onvoorziene gevolgen: “Volgens ons zien de kantoren iets wezenlijks over het hoofd: ze promoveren van procureur naar advocaat,” aldus advocaat Peter van Swaaij.
In het Advocatenblad van 11 juli jongstleden adverteerde de nieuw opgerichte Procureurskring met de tekst: “Procureur, niet verplicht, wel zo zeker”. Negentien aangesloten kantoren bieden in negentien arrondissementen “de waarborg van voortzetting van procureursdiensten”. “Dan weet u zeker dat uw instructies en stukken op tijd, op de juiste plaats terecht komen.”
Initiatiefnemer van de Procureurskring is Banning uit Den Bosch. Volgens contactpersoon E.J.C.M. Strang is heel moeilijk in te schatten hoe het zal gaan na 1 september. “Vooral de hoven krijgen het voor de kiezen: ze krijgen in één keer te maken met de afschaffing van het procuraat, het landelijk rolnummer en de schriftelijke rol. Dat is nogal wat.”
Volgens Strang zullen er advocaten zijn die alles zelf gaan doen, maar zullen velen ook kiezen voor leveranciers van procureursdiensten. “Wij vermoeden dat vooralsnog tachtig procent van de werkzaamheden via procureurs-nieuwe stijl blijft lopen. In de loop van de tijd zal dat minder worden, als mensen meer gewend raken aan het nieuwe systeem.”
Volgens Strang heeft Banning aan de doorwerkende ‘procureurs’ geen omzetcijfers opgelegd. Ook is de voortzetting van de procureurspraktijk in tijd niet gemaximeerd. “Dat is zeker niet ter sprake geweest.” Ze stelt verder dat de deelnemende kantoren vanwege de Nederlandse Mededingingsautoriteit geen prijsafspraken hebben gemaakt. Elk deelnemend kantoor hanteert dus eigen prijzen voor de dienstverlening.
Millenniumwissel?
Van Regteren Altena van Van Doorne kent de verhalen van de onheilspredikers inzake de afschaffing van het procuraat, maar vermoedt zelf dat het zo’n vaart niet zal lopen. “Het is als met de Millenniumovergang. Mensen die roepen: alles gaat mis. De rechtspraak heeft de afschaffing van het procuraat inmiddels echter goed opgepakt. Ik denk daarom dat het mee zal vallen, zolang we er maar soepel mee omgaan en ons gezonde verstand gebruiken.”
Van Doorne ziet voorlopig zeker een behoefte aan procureursdiensten. “Anders hadden we hierover ook niet zo nadrukkelijk geadverteerd. Het is echter ook niet zo dat we een nieuwe, veelbelovende markt zien ontstaan,” aldus Van Regteren Altena.
Chaos
Advocaat Peter van Swaaij is minder gerust op een goede afloop, zo liet hij weten tijdens het Jonge Baliecongres Ordeverstoring in april van dit jaar. Hij waarschuwde met name voor het omnummeren van de rolnummers van de 43.000 zaken. “Dat wordt een chaos. Niemand denkt er over na,” aldus de zelfbenoemde ‘rolmaniak’ tijdens het congres.
Hij wil aan de telefoon nu verder niet ingaan op de vraag hoe de afschaffing van het procuraat zal verlopen, maar verwijst naar een artikel van kantoorgenoot Ernst Richel in WPNR van 14 juni. Kern van het probleem is volgens Richel dat het roljournaal niet toestaat dan anderen dan de advocaat instructies uitvoeren. “De enige oplossing die bij de thans voorziene inrichting van het roljournaal voor handen is, is het op onze naam zetten van uw zaken. Een hoogst onwenselijke en voor ons onacceptabele optie.”
De Raad voor de Rechtspraak zegt in reactie op de stelling van Richel “verdere signalen af te wachten”. “Mocht inderdaad blijken dat er een substantiële behoefte bestaat aan een rolwaarnemerscertificaat, dan zullen we dat onderzoeken,” aldus een woordvoerder van de raad.