“Het stelsel van pro deo-advocatuur in Nederland is totaal vergaan, en bevordert niets doen en corruptie.” Dat zei mr. Pieter Bogaers, asieladvocaat, eind vorige week in Amsterdam bij de presentatie van zijn boek Van forfaitaire rechtshulp naar pseudorechtshulp, schrijft het Katholiek Nieuwsblad.
Bogaers beschrijft hoe bezuinigingen en de werkwijze van de Raad voor de Rechtsbijstand corruptie bij advocaten in de hand werken, en hoe gemotiveerde advocaten moeten afhaken. “Veel advocaten laten hun schoorsteen roken met de beenderen van hun cliënten.” stelt Bogaers.
In zijn boek voert Bogaers 23 advocaten en -kantoren op die aan de hand van concrete zaken wantoestanden aan het licht brengen. Een voorbeeld is de zaak die de familie van de in 2007 doodgeschoten politie-agente Cevat tegen de dader aanspande. Die zaak was door de Raad voor de Rechtsbijstand afgewezen, omdat de advocaat niet kon aantonen dat de zaak Cevat ingewikkelder was dan het gemiddelde. De kosten zijn uiteindelijk overigens overgenomen door de Amsterdamse politie.
Voorzitter P. Van den Biggelaar van de Raad voor Rechtsbijstand was tijdens de boekpresentatie aanwezig en verzette zich tegen de gevolgtrekkingen van Bogaers. Maar hij gaf toe dat zijn medewerkers niet inhoudelijk naar de zaken kijken. “Dat wil ik niet eens,” aldus Van den Biggelaar.