In 2020 besteedden advocaten mondiaal bijna vier miljoen uur aan pro bono-activiteiten, zo blijkt uit de TrustLaw Index of Pro Bono 2020. In Nederland werkten advocaten vorig jaar gemiddeld 12,77 uur pro bono. Dat is fors minder dan het wereldwijde gemiddelde van 26,3 uur.
De TrustLaw Index of Pro Bono is voor de vierde keer gepubliceerd door de Thomson Reuters Foundation. Eerdere edities duidden de wereldwijde schaal van, en de trends binnen de pro bono juridische sector in 2014, 2015 en 2016. Voor 2020 werd het grootste onderzoek tot dusver verricht: de data van 215 kantoren werd verzameld, die 150.000 advocaten vertegenwoordigen, afkomstig uit 91 landen. Globaal is aan de hand daarvan geconcludeerd dat deze advocaten goed zijn voor 3,9 miljoen uur aan pro bono-werk: gemiddeld 26,3 uur per advocaat.
Volgens het rapport blijkt verder dat de pro bono-praktijk wereldwijd bloeit. Dit vooral in sectoren die beïnvloed worden door aanhoudende wereldwijde crisissen op het vlak van gezondheid, economie en klimaat, en ‘gevoed door het verlangen om de lokale gemeenschap te steunen’ (96% van de onderzochte advocaten zegt soms pro bono-werk te doen ‘om iets terug te doen voor de gemeenschap’). Advocaten hebben in 2020, zo valt te lezen in de index, pro bono-werk gedaan voor liefdadigheidsinstellingen, sociale ondernemingen en personen. Deze cruciale steun werd geboden binnen een breed scala aan kwesties: van toegang tot het recht, economische ontwikkeling en microfinanciering tot mensenrechten, vrouwen en LHBTI–rechten, vrijheid van meningsuiting, duurzaamheid en klimaatverandering.
Nederlandse pro bono-status quo
Ook de stand van zaken in Nederland is onder de loep genomen voor het rapport. Daarbij zijn vooral Angelsaksische kantoren onderzocht. Daaruit blijkt dat een Nederlandse fee earner bij zo’n kantoor gemiddeld 12,77 uur per jaar pro bono werkt. Meer dan een kwart van hen werkte meer dan tien uur belangeloos aan zaken. De Brauw Blackstone Westbroek scoort het hoogste van de onderzochte kantoren: het aantal pro bono-uren per fee earner ligt bij dit kantoor op 22,6. Freshfields Bruckhaus Deringer volgt op de voet met gemiddeld 19,27 uur. DLA Piper heeft daarnaast de hoogste score qua percentage fee earners dat meer dan tien uur aan pro bono werkte in 2020, namelijk 41%.
Verder rept het rapport over een toename in pro bono-activiteit buiten de traditionele pro bono-landen de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Zo verdubbelde het aantal pro bono-uren sinds 2016 in Noord- en Zuid-Amerika, en in Afrika (Nigeria is zelfs een van de landen met de meeste pro bono-uren per advocaat) en het Midden-Oosten verdrievoudigde deze uren zelfs.
Download hier de hele TrustLaw Index of Pro Bono 2020. (De conclusies over Nederland vindt u op pagina 97.)