Ze had ook stand up comedian kunnen worden. Barbara van Hussen van DLA Piper maakte van het uitreiken van de Gouden Zandloper voor het Beste M&A kantoor een vrolijke boel. Ze blikte terug op wat er gebeurde toen zij vorig jaar de prijs voor beste M&A advocaat won. Na een interview in Het Parool vond een styliste het nodig Van Hussen te bellen. “Ik was net bevallen en zeker twaalf kilo zwaarder. Ze had vast mijn foto gezien in de krant en gedacht: die big ga ik aanpakken.”
Door Sanne van Brunschot
Het is alweer de zeventiende editie van De Stand van de Advocatuur, die afgelopen vrijdag werd gepresenteerd. In het WTC in Amsterdam worden, naast het uitreiken van de eerste exemplaren van het naslagwerk, drie kantoren bekroond met een Gouden Zandloper voor achtereenvolgens het Meest innovatieve prijsarrangement, Beste M&A kantoor en Snelste Groeier. Dit jaar is er bovendien, net als in De Stand zelf, aandacht voor de bedrijfsjurist.
Uitgever Nico Mookhoek van Sdu Uitgevers begint de middag met enkele cijfers en conclusies, waarbij ook een vergelijking wordt gemaakt met tien jaar geleden. De totale balie groeide de afgelopen tien jaar bijvoorbeeld met 43,7 procent. Die groei heeft echter voornamelijk geleid tot een groei van kleine kantoren. Ten opzichte van 2001 groeide het aantal kantoren met twee tot zes advocaten met 55,6 procent. De eenmanskantoren doen een nog grotere duit in het zakje. Een groei van 130 procent vergeleken met 2001 heeft er zelfs voor gezorgd dat dit jaar een historische grens is bereikt: de meerderheid van de kantoren is eenpitter. Het betekent dat zo’n 15 procent van de advocaten alleen werkt en dat bij 86 procent van de kantoren minder dan zes advocaten werken.
Mookhoek doet tot besluit nog een verzoek aan alle aanwezigen om toch vooral eens wat meer openheid te geven over de winst. “We weten steeds meer over de omzet van kantoren, maar de winst blijft het geheim van het Catshuis.”
Vervolgens geeft hij het woord aan Sandra Kroon, directeur van business unit Legal & Tax van Sdu. Zij herinnert eraan dat De Stand van de Advocatuur ooit begon als een rapport, “gewoon met een nietje erdoor”. Nu telt het boekwerk ruim tachtig pagina’s, en is het veel meer dan de top 50 alleen. “Het is een echt brancherapport geworden.”
Transparante kostenstructuur
Kroon reikte de eerste exemplaren uit aan voorzitter van het Nederlands Genootschap Bedrijfsjuristen (NGB) Jean Schreurs en de Amsterdamse deken Germ Kemper. Die laatste had voor zijn dekenaat ook een eenmanskantoor. Nu is een van zijn taken het bevechten van de bedreigingen van de advocatuur. Zoals de onafhankelijkheid van de advocaat, die op de tocht is komen staan door het geplande overheidstoezicht. Kemper is het er niet mee eens. “Dekens die niet doen wat zij zeggen, kunnen dan ontslagen worden. En ik wil natuurlijk mijn functie behouden,” grapte hij. Maar hij meent het. “De enige motivering die ze hebben is dat het niet meer van deze tijd is.”
Daarna is het tijd voor de uitreiking van de eerste Gouden Zandloper. De juryprijs met het thema Meest innovatieve prijsarrangement gaat naar Endtz & Co, een jong kantoor dat altijd met vaste prijzen werkt. De jury kende vooral veel betekenis toe aan de kenbaarheid van de kostenstructuur en brak daarmee een lans voor meer transparantie op dat gebied.
Antoine Endtz in zijn dankwoord: “Het idee is een aantal jaren geleden geboren toen ik in een onderzoek las dat wat betreft het vertrouwen in de dienstverlening de advocaat op de 68e plaats stond, 25 plaatsen onder de loodgieter. Dat kwam vooral door de prijzen die advocaten hanteren en de ondoorzichtigheid daarvan.” Zijn kantoor bespaart cliënten gemiddeld 30 á 40 procent aan kosten, die daar uiteraard heel blij mee zijn. Endtz zegt verder het ‘niet vervelend’ te vinden dat tot op heden zijn kostenstructuur nog niet is overgenomen door anderen.
Bedrijfsjurist als hoofdaannemer
Na de eerste Gouden Zandloper is het tijd voor debat. Met de stelling ‘Legal counsel vs advocaat als huisarts vs specialist’ wil het nog geen echt debat worden, want NGB-voorzitter Jean Schreurs en advocaat Martijn Snoep van De Brauw Blackstone Westbroek zijn het er beide mee oneens. Snoep vindt dat de vergelijking hoofdaannemer-onderaannemer de relatie veel beter kenmerkt, omdat het de bedrijfsjurist is die af en toe een advocaat inschakelt. Schreurs voegt daaraan toe dat de bedrijfsjurist en de advocaat samenwerken en elkaar aanvullen en vertrouwen. “Het is als dubbelen bij tennis; twee spelers die de wedstrijd samen willen winnen.”
Wie het ook leuk vindt om te winnen, is Barbara van Hussen van DLA Piper. Zij won vorig jaar de Gouden Zandloper voor beste M&A-advocaat en ze weet het nog goed: “Je zegt het misschien niet, maar het is natuurlijk heel leuk om die prijs te winnen. Het doet wel wat met je, het is een energieboost voor jezelf en je team, en je viert het uitbundig.” Ze herinnert zich ook de exposure die de prijs met zich meebracht; BNR nieuwsradio, interviews in verschillende bladen. Daarna volgt de hilarische ankedote over de pro-actieve styliste.
Tim Stevens, die namens Allen & Overy aanwezig is, mag de Gouden Zandloper in ontvangst nemen van Van Hussen. Of hij het verwacht had? Hij moet toegeven: “Ik ben hier naartoe gestuurd, het was al enigszins bekend.” Het afgelopen jaar was een afwisselend jaar voor Allen & Overy. “Voor de zomer ging het perfect, daarna nam het aantal deals af. We hielden ons hart vast. Het was afhankelijk van de ontwikkelingen in de economie. En nog steeds, het is afwachten wat 2012 ons brengt. We moeten in elk geval niet op onze lauweren gaan rusten en de trends in de markt blijven spotten.”
“Wij kunnen tellen”
De Gouden Zandloper voor de Snelste Groeier is dit jaar voor Linklaters. Ze hadden het wel zien aankomen: “Wij kunnen tellen. Ik kon me niet voorstellen dat iemand anders nog harder groeit,” zegt partner Martijn Koopal, die de prijs in ontvangst neemt. Het kantoor ging van 29 advocaten in 2008 naar 49 nu. Dat heeft alles te maken met de rechtsgebieden die zijn toegevoegd aan de praktijk van het kantoor.
Presentator Boot vraagt zich nog af of Koopal de naam Linklaters zelf verzonnen heeft. “Ik ken wel LinkedIn, maar Linklaters zegt me niets. Wat lachen jullie nou, is dat een inside joke of zo?”