De poule van geselecteerde advocaten politiemensen gaan bijstaan in strafzaken, is afgelopen maandag officieel gelanceerd. Dit meldt de Nationale Politie in een nieuwsbericht. Politiemensen die geweld hebben gebruikt binnen de uitoefening van hun werk, kunnen – als zij hiervoor kiezen – een beroep doen op een van deze tot nog toe 19 advocaten. Er zijn op dit moment politiemensen die door deze advocaten worden bijgestaan.
De begin deze maand opgestapte korpschef Gerard Bouman liet begin augustus al een en ander los over het plan voor een speciale poule met strafrechtadvocaten. Deze advocaten krijgen een speciale training in de finesses van het politievak. Zo wonen zij beroepsvaardigheidstrainingen en een zogenoemde AMOK-training bij.
In die laatste oefenen politiemensen het benaderen van een gewapende verdachte, met als doel de situatie zo snel mogelijk zonder slachtoffers onder controle te krijgen. ‘Door de advocaten aan de trainingen deel te laten nemen, ervaren zij aan den lijve wat het is om in een split second een zware beslissing te moeten nemen,’ aldus het nieuwsbericht. ‘Deze ervaringen kunnen zij benutten voor de verdediging van politiemedewerkers in strafzaken’.
Politiemensen die worden aangemerkt als verdachte of getuige kunnen een beroep doen op een advocaat uit de poule. Bijstand door een advocaat volgt verder niet alleen na vuurwapengeweld, maar bij alle vormen van geweld die leiden tot een onderzoek door de Rijksrecherche. De deelnemende advocaten zijn uitgekozen nadat met hen al eerder goede ervaringen zijn opgedaan, stelt de politie. Het korps betaalt zelf de kosten voor de advocaat.
Politiemedewerkers zijn overigens niet verplicht om een advocaat uit de poule te kiezen; ze hebben altijd de vrijheid zich tot een andere advocaat te wenden.