Verschillende politieke partijen hebben om uitstel gevraagd van de verplichte UBO-registratie, zo blijkt uit een bericht van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Eerder spande stichting Privacy First al een (verloren) zaak aan tegen de invoering ervan.
De SGP, VVD en het CDA hebben dit verzoek schriftelijk neergelegd bij de minister van Financiën, Sigrid Kaag. Dit naar aanleiding van een eerdere oproep van ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Zij willen dat het kabinet 27 maart als deadline voor de inschrijving van UBO’s laat vallen.
De belangenbehartigers voor ondernemers willen dat eerst de uitspraak van het Europese Hof van Justitie wordt afgewacht in een zaak over het Luxemburgse UBO-register. Hierin wordt vastgesteld of bepaalde richtlijnbepalingen voor het register wel geldig zijn.
Zorgen om privacy
De jongste roep om uitstel is van eind februari en afkomstig van het CDA. Tweede Kamerleden Inge van Dijk en Hilde Palland benadrukken daarbij de zorgen van ondernemers en privacy-organisaties over de openbare beschikbaarheid van gegevens van grootaandeelhouders. Zij willen van de minister weten of zij het voldoende vindt dat gegevens alleen worden afgeschermd als een UBO op een politiebeschermingslijst staat.
Ook Eelco Heinen en Hawri Rahimi van de VVD hebben zorgen over de privacy van de UBO’s. Zij vragen aan Kaag of ze erkent dat het Nederlandse UBO-register in zijn huidige vorm niet in lijn is met het advies van de Europese advocaat-generaal Giovanni Pitruzzella. Daarnaast willen zij weten of het klopt dat volgens Europese regelgeving de afscherming van gegevens niet onnodig mag worden bemoeilijkt, zoals de advocaat-generaal constateert, en welke mogelijkheden de minister ziet om afscherming van gegevens te vereenvoudigen.
Ook Chris Stoffer van de SGP heeft om uitstel gevraagd. Verder wil hij onder meer van Kaag weten of UBO’s recht hebben om in te zien wie hun gegevens opvraagt, zoals Pitruzzella beweert, en indien dit het geval of daarvoor de juridische kaders worden aangepast.