Juridische werkgevers als advocatenkantoren, de overheid en de rechterlijke macht willen in de war for talent zeer graag weten wat er in rechtenstudenten omgaat. Daarom onderzoekt Blauw Research in opdracht van de toekomstige werkgevers ieder jaar hoe aantrekkelijk de student ze vindt. Conclusie: de slechte economie heeft studenten angst aangejaagd, maar die angst blijkt een slechte raadgever. En de Zuidas lijkt ‘uit’.
”De crisis krijgt langzaamaan vat op de student,” valt te lezen in de Imago Blauwdruk Arbeidsmarkt Juristen 2010 van Blauw Research. Het onderzoek dateert van deze zomer, maar er is nog niet eerder over gepubliceerd. Het is een onderzoek waarin de namen van de opdrachtgevers als grote advocatenkantoren geheim blijven. Wel zijn de bevindingen zonder specifieke resultaten op naam nu beschikbaar gemaakt door Blauw.
Het onderzoek, uitgevoerd onder studenten van negen universiteiten, laat zien dat de rechtenstudent een bredere kijk heeft ontwikkeld op de toekomstmogelijkheden ten gunste van de overheid, bedrijfsleven en rechterlijke macht. Maar ten koste van de advocatuur. De crisis lijkt daar – onterecht – de oorzaak van, volgens Blauw, dat verder stelt dat de crisis er mede schuld aan heeft, maar er vooral ook een generatie-effect speelt. De advocatuur is nog wel altijd het populairst als toekomstige werkgever, maar onder topstudenten steeg de overheid als aantrekkelijke werkgever van 13% in 2009, naar 26% dit jaar.
Misvatting
De overheid wint dus qua imago terrein op de advocatuur op een aantal punten: met name de arbeidsvoorwaarden van de overheid worden door studenten gezien als veel beter dan die van de advocatuur.
Volgens Blauw is de gegroeide voorkeur voor de overheid als veilige haven in barre tijden een misvatting van de student, omdat er vrijwel overal gereorganiseerd wordt bij de overheid, terwijl de advocatuur relatief ongeschonden de crisis is doorgekomen. Er was zelfs groei. Negatieve mond-op-mond reclame speelt een belangrijke factor, denkt Blauw. De les is dus: onderzoek zelf en luister minder naar je (bange) medestudent.
Onderzoeker Arjen van Ulden van Blauw Research legt uit hoe dat zit: “Waar het om gaat is dat studenten arbeidsvoorwaarden, primair en secundair, afzetten tegen de prestaties die van ze verlangd worden. Bij de overheid slaat de balans dan positief uit.”
Zuidas bedankt
Werken voor een topkantoor aan de Zuidas lijkt ‘uit’ te zijn. De grote kantoren lijken te kampen met een serieus imagoprobleem onder de high potententials; de ’topstudenten’ en ‘actieve studenten.’ Maar liefst 54 % van de topstudenten en 37 % van de actieven geeft aan een werkplek op de Amsterdamse Zuidas absoluut niet te ambiëren. Dat is ronduit bedroevend te noemen. Slechts 15 % van de topstudenten geeft aan dat wel te willen. Middelgrote regiokantoren hebben de voorkeur van studenten. De grote internationaal georiënteerde kantoren komen op de tweede plaats.
De studenten denken weer dat ze door de crisis minder snel aan de bak komen bij de commerciële kantoren. De overheid lijkt weer de zekerheid te bieden waar de rechtenstudent naar zoekt. Ook onder high potententials is deze trend waarneembaar. De advocatuur scoort wel beter als een internationale carrière geambieerd wordt, en er is ook meer oog voor talent, denken studenten.
De overheid verslaat de advocatuur met overmacht op het ‘zachte’ aspect werk en privé. Meer dan 50 uur per week werken, daar hebben de toppers onder de rechtenstudenten van vandaag de dag ook niet echt zin in. De ‘actieve student’, een niveau onder de topstudenten, maar nog steeds vallend onder de high potententials, veel meer. Zij zijn met van 59% de echte werkpaarden van de advocatuur, als er meer dan 50 uur per week gebuffeld moet worden.
Arjen van Ulden: “Wat je ziet is dat de advocatuur te maken krijgt met een generatie die andere keuzes maakt in het leven. Ze willen meer vrije tijd, minder stress, meer op inhoud en sociale capaciteiten dan op hard werken beoordeeld worden. Ze willen iever een team-effort dan een individuele klus klaren. Zaken waar de overheid in hun ogen op dit moment meer aandacht voor heeft. In combinatie met de economische omstandigheden lijkt de balans door te slaan naar een beter imago en grotere voorkeur voor de overheid.”
Hij vervolgt: Maar met de juiste inspanningen kan de advocatuur terrein terug winnen. Voor bedrijven is het zaak om je als werkgever te herbezinnen op de generatie die aan de poort staat.”