In Amerika hoort kostenbesparing voor de cliënt bij de dienstverlening. Dus verplaatsen veel Amerikaanse advocatenkantoren werk naar India. De Indiase advocaten hebben zich gespecialiseerd in het Amerikaanse rechtssysteem en nemen eenvoudige juridische taken over, meldt Time Magazine vorige week. In Nederland zal het zo’n vaart niet lopen.
Deze zogeheten Legal Processing Outsourcing (LPO) is een bloeiende business in het Indiase Mumbai, Bangalore en Delhi. In 2006 was dit al goed voor 218 miljoen dollar en volgens het Indiase onderzoeksbureau Valuenotes zal dit verdriedubbelen in 2010, naar 640 miljoen.
Het LPO-bedrijf Mindcrest, dat opereert vanuit Chicago, heeft 440 advocaten in dienst in Mumbai en Pune. Het bedrijf neemt juridisch standaardwerk, als documenten nakijken, contracten opstellen en compliance, uit handen van de Amerikanen. En dat scheelt geld, veel geld. Financial Executives International uit New Jersey berekende dat compliance alleen al grote bedrijven gemiddeld 2,9 miljoen dollar per jaar kost. 75% van de klanten van Mindcrest zijn Fortune-500 bedrijven.
Want het scheelt nogal, een uurtarief van soms meer dan 500 dollar per uur voor een Amerikaanse partner bij een groot New Yorks kantoor, of de 60 dollar per uur voor een Indiase advocaat die eenvoudig werk net zo goed kan. Een beginnende Amerikaanse advocaat bij een groot kantoor heeft een gemiddeld startsalaris van ongeveer 160.000 dollar per jaar. De kosten voor een simpel juridisch probleem voor een bedrijf kunnen zo snel oplopen.
Tijdsverschil
Besparing is het credo, en groeiende concurrentie de winst. En dat heeft gevolgen voor de Amerikaanse advocaat. Forrester Research in Cambridge Massachusetts voorziet outsoursing van 29.000 juridische banen voor het eind van dit jaar. En dat loopt op naar 79.000 in 2015, is de voorspelling. India stapt daarmee van eenvoudige dienstverlening (zoals call-centers) over naar volwaardige dienstverlening, met hoger opgeleid personeel. Bovendien kan door het tijdsverschil werk gedaan worden als de Amerikaanse klant slaapt. De opdracht die aan het eind van de vorige werkdag naar India gestuurd is, kan de volgende ochtend al weer op het bureau liggen.
In Nederland zal het zo’n vaart niet lopen. Naast de taalbarrière zien de Indiërs er waarschijnlijk weinig brood in om zich te laten scholen in het Nederlandse recht. Een woordvoerder van Allen & Overy: “We doen veel zaken in India, maar dragen geen juridisch werk over. Met outsourcing zijn we niet bezig, op wat non-legal werk na dat centraal vanuit Londen wordt gedaan. Maar we laten de cliënt uiteraard vrij om eenvoudig werk als due diligence ergens anders te laten doen.”
Ook Clifford Chance heeft enkele niet-juridische zaken uitbesteed aan India. Ze hebben een Global Shared Service Centre in Delhi waar een aantal financiële zaken en IT-processen worden uitgevoerd.