Oud-notaris Jan Carel Kloeck uit Heemstede is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf in de omvangrijke fraudezaak Klimop. De rechtbank had in eerste aanleg vijf maanden cel opgelegd voor zijn rol in de omvangrijke fraude met vastgoed van Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds. De notaris liet zich destijds omkopen voor 450.000 euro en werkte mee aan het witwassen van 10 miljoen euro via zijn derdengeldenrekening.
De in maart 2013 uit het ambt ontzette Kloeck was de huisnotaris van hoofdverdachte Jan van Vlijmen, een voormalig directeur van het Bouwfonds. Die kreeg vrijdag zeven jaar gevangenisstraf, onder meer voor het leiding geven aan twee criminele organisaties. De rechtbank had hem eerder vier jaar gevangenisstraf gegeven. Van Vlijmen maakte volgens het OM misbruik van zijn positie als directeur van de commerciële vastgoedtak van Bouwfonds.
De in totaal vijftien verdachten die vrijdag hun straf hoorden waren betrokken bij de ontwikkeling van grote vastgoedprojecten, waarbij werd gefraudeerd door rekeningen kunstmatig op te hogen of door rekeningen te versturen zonder iets te leveren. De ‘opbrengsten’ van deze praktijken kwamen via omwegen terecht bij de verdachten.
Het Gerechtshof veroordeelde Kloeck vrijdag voor het medeplegen van witwassen, omkoping, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. De advocaat-generaal had 21 maanden cel geëist, maar omdat Kloeck bij het witwassen gebruik maakte van zijn derdengeldenrekening, kon volgens het hof ‘de op het feit gestelde straf, met uitzondering van een geldboete, worden verhoogd.’ Hij heeft wat het hof betreft dan ook alle normen en waarden die gelden voor een notaris ‘met voeten getreden’.
“Een notaris dient zich onkreukbaar op te stellen en ook als zodanig te handelen. Het in het algemeen in een notaris te stellen vertrouwen is door verdachtes handelen ernstig aangetast. Hij heeft slechts oog gehad voor zijn eigen gewin,” aldus het vonnis. “Hij heeft willens en wetens tegen een aanzienlijke vergoeding van ruim € 450.000,- zijn derdengeldrekening ter beschikking gesteld aan zijn medeverdachten voor het faciliteren van een geldstroom waarvan hij wist dat deze een criminele oorspong had. Door zijn tussenkomst is niet alleen de aard en herkomst van deze geldstroom verborgen en verhuld, maar is daarenboven aan deze gelden (door het vertrouwen dat in het algemeen in de maatschappij bestaat in het ambt van notaris) een schijn van legitimiteit verleend.”
Een dag voor de uitspraak van het Gerechtshof werd overigens bekend dat het Bouwfonds en het pensioenfonds van Philips inmiddels 141 miljoen euro hebben terug ontvangen na de vastgoedfraudezaak. Het geld is teruggehaald bij de sleutelfiguren in de Klimopzaak. Zo werd Kloeck gemaand tot het terugbetalen van 500.000 euro aan de staat.