Oscar Hammerstein (66) is begin deze maand gestopt als advocaat. Dat heeft hij bevestigd aan Amsterdamse media, die eind vorige week kwamen kijken wat de verhuiswagens voor zijn kantoor aan de Herengracht deden. Tevens heeft hij onthuld dat hij korte tijd de advocaat van kroongetuige Nabil B. was.
Bericht van maandag 27 december 2021: Advocaat Oscar Hammerstein geschrapt na klachten Khalid Kasem en Peter R. de Vries
Het advocatenkantoor van Hammerstein, dat hij sinds 2011 voerde, is afgelopen donderdag leeggehaald en heeft daarmee de deuren gesloten. Hij heeft veertig jaar in het vak gezeten; begin februari heeft hij zich uitgeschreven van het tableau, meldt de Telegraaf. De katnoorwebsite is al offline; de medewerkers die er nog werkten, zijn overgestapt naar andere kantoren.
In de circa tien jaar voor 2011 dreef Hammerstein een kantoor samen met Gerard Spong, totdat de twee wegens een zakelijk conflict uit elkaar gingen. Een van hun geruchtmakende zaken was de aanklacht tegen meerdere journalisten en politici in 2002, in de nasleep van de moord op LPF-leider Pim Fortuyn, wegens haatzaaien. Deze klacht werd uiteindelijk afgewezen. Ook verwierven ze bekendheid met de Schiedammer parkmoord en de bijstand aan drugshandelaar Johan V., alias de Hakkelaar.
Hoogte- en dieptepunten
In de Telegraaf noemt Hammerstein als dieptepunt van zijn carrière zijn arrestatie in maart 1994, op verdenking van witwassen van geld voor drugshandelaar Johan V. (ook bekend als de Hakkelaar). De advocaat zat zes weken lang in voorarrest, maar werd uiteindelijk volledig vrij gesproken.
Die vrijspraak en zijn koninklijke onderscheiding duidt Hammerstein daarom aan als de hoogtepunten in zijn carrière. De Telegraaf citeert hem hierover: “In mijn boek citeer ik een Chinese wijsheid: als je maar lang genoeg langs de oever van de rivier zit, drijven vanzelf de lijken van je tegenstanders voorbij. Zo zag ik van de week Fred Teeven op televisie bij Op1 voorbijkomen. Hij werd daarbij ondertiteld als ’buschauffeur’.”
Anonieme advocaat van kroongetuige
In een interview met het Parool – een ander onderdeel in het mediaoffensief rond zijn pensioen – vertelt Hammerstein hoe hij korte tijd de anonieme advocaat was van Nabil B., de kroongetuige in het Marengo-proces, kort nadat diens advocaat Derk Wiersum in september 2019 werd geliquideerd. Op de dag van de moord had Hammerstein in een interview gezegd dat ‘alle advocaten in Nederland zich beschikbaar zouden moeten stellen’. B. belde hem hierop met de vraag of Hammerstein hem wilde bijstaan, al deed hij al enige tijd geen strafrecht meer.
Het Openbaar Ministerie stelde voor de advocaat anoniem te houden, terwijl er ook strenge beveiliging moest worden geregeld. Hammerstein zegt hierover in de krant: “Ik was tegen die anonimiteit. Zeker na de moord op een collega moeten we ons werk met opgeheven hoofd doen. Anoniem is wegduiken. Maar goed, ik begreep het wel en vond het voor mijn kantoorgenoot ook wel fijn dat die aan de situatie kon wennen, en niet onmiddellijk in de belangstelling zou staan.” In maart 2020 stopte hij na onenigheid als advocaat van B.; het was nooit ‘zijn bedoeling om het hele proces te doen’.
Hammerstein publiceerde in 2014 al een biografisch boek. In ‘Ik heb de tijd’ vertelde hij aan de hand van de belangrijke gebeurtenissen in zijn leven uitgebreid over zijn Leidse studententijd en zijn loopbaan als advocaat. Over het boek verscheen op Advocatie destijds deze column. De nu oud-advocaat belooft komende zomer een nieuw boek te publiceren, over de advocatuur. En daar zullen ‘dingen in staan die men niet zal verwachten’.
Zie ook:
– Column: Hammerstein’s ode aan zijn eigen onschuld
– Hammerstein: “Ik lees Quote niet, dus ik kan er niet op reageren”
Archieffoto: Anneke Janssen / Hollandse Hoogte